Amint leesik egy kis hó, elkezdünk csúszkálni az utakon. Az ingatlanok előtti járdák eltakarítása és csúszásmentesítése a házak tulajdonosának a feladata.

járda takarítása télen

Kinek a feladata a hó eltakarítása a ház előtti járdáról?

A családi házak előtt egyértelmű a hó eltakarításának a feladata. Azonban társasházak vagy lakótömbök előtt, főleg a két épület közötti senki földjén már nem annyira magától érthető feladat ez. Üzletek és vendéglátó helyek előtt is volt olyan bérlő, aki úgy értelmezte a járda tisztántartására vonatkozó rendeletet, hogy a bérlő helyett a tulajdonos feladata a hóeltakarítás. Ennyire azért nem bérlőbarát illetve tulajdonosellenes a rendelet alkotója. Sokkal logikusabb az, ha az épületet rendeltetésszerűen használó, és folyamatosan benne tartózkodó bérlő tartsa tisztán a járdát az épület előtt.

Természetesen rendeletek alkotása még nem varázsolja tisztává és nem jégteleníti a járdákat. Nem annak kellene késztető erőnek lenni, hogy a takarítás elmaradása miatt bekövetkező balesetekért az ingatlan tulajdonosa kártérítési kötelezettséggel felel, hanem annak, hogy legyen tiszta a járda, hogy ne történjen baleset a téli síkos időben sem. A balesetek megelőzése érdekében fontos télen a járda szükség szerinti takarítása és tisztán tartása.

Az is igaz, persze, hogy a téli, havas időben óvatosabban kell közlekedni. A járdán közlekedők óvatosabb léptei azonban nem válthatják ki a havas járdák eltakarítását és síkosság mentesítését.

A hó eltakarítása a járdáról

Azok a szorgalmas és lelkiismeretes háztulajdonosok és bérlők járnak el a leghelyesebben, akik már a havazás kezdetekor eltakarítják a havat. Ilyenkor még a frissen lehullott hó nincs ráfagyva a járdára, és a járókelők sem taposták még le a havat, ezért könnyen el lehet takarítani. Ehhez a takarításhoz a seprű is tökéletesen elég. Nincs szükség hólapátra.

Nem mindenki van azonban olyan helyzetben, hogy a hóesés kezdetekor éppen otthon van, és hozzá tud kezdeni a járda letakarításához. Történt már ilyen Önnel is?

Azok, akik reggel elmentek a munkába, majd csak a hazajövetelük után tudják eltakarítani a havat. Ilyenkor már lehet, hogy jó vastag hótakarót kell eltakarítani a járdáról, és az is lehet, hogy napközben már az arra járók le is taposták azt.

  • Letaposott hónál a seprű helyett hólapátra van szükség, és abból sem a könnyű kis műanyag lapát a legjobb erre a feladatra, hanem inkább az erősebb fémből készült. Tapasztalatból írom, hogy a műanyag lapát nagyon könnyen törik a lapát nyelét befogó résznél. Ha megfeszül a letaposott hótól, vagy a nagy mennyiségű hó súlyától, akkor könnyen másik hóeltakarító szerszám után kell nézni.
  • A műanyag lapátnál sokkal tartósabbak a különféle fémből és lemezből készült hólapátok.
  • A kerékkel felszerelt hólapátok pedig már egészen elmés kis szerkezetek a járdatakarításban. Ezekkel nagyobb járdafelületeket is gyorsan és könnyen lehet eltakarítani, főleg akkor, ha még nincs letaposva a hó.

Az erősen letaposott havat azonban lehet, hogy a lapáttörés veszélye nélkül már semmilyen hólapáttal nem tudja eltakarítani. Erre a munkára a jó öreg, közönséges vaslapát a legcélszerűbb.

Járda csúszásmentesítése

Vannak csúszásmentesítő szerek is, amelyek valóban jól használhatók a járdák síkosságának a csökkentésére, azonban ezeket is akkor célszerű a járdára szórni, amikor már megtakarítottuk a járdát a frissen lehullott hótól. Ellenkező esetben a havas járdára rászórt csúszásmentesítővel azt éri el, hogy egy latyakos, hókásás valami lesz a járdán. Ez továbbra is csúszásveszélyes, tehát úgyis el kell takarítani a járdáról.

A járdák takarítására persze nemcsak hóeséskor van szükség, hanem enyhébb időben, az ólmos eső hullásakor is. Sőt ólmos esőnél még inkább fontos a lehullott csapadék eltávolítása, és utána a járda csúszásmentesítése, mert ha az ólmos eső eltakarítás nélkül ráfagy a járdára, akkor kész korcsolyapályát csinál, ami sokkal-sokkal balesetveszélyesebb, mint a lehullott hó.

Különösen az idősek mozognak nagyon bizonytalanul a síkos járdákon, ezért mindenképp érdemes a téli időszakban tisztán tartani, és a síkosságtól is mentesíteni a járdát.

  • A burkolat síkosságának a csökkentésére többféle anyag használható.
  • A hagyományosan használt faforgács, fűrészpor vagy hamu is megfelel erre a célra.
  • A konyhasót ma már nem lehet használni, mert a fák és fásszárú növényekre káros.
  • Kőzúzalékok is jól használhatók a burkolat csúszásmentesítésére. Ezeknél arra kell odafigyelni, hogy ne használjunk olyan szemcsés anyagot, márpedig a kőzúzalék ilyen lehet, ami a járdát alkotó térkövek felületét megsérti.

A zeolit kőzet gyakran használatos csúszásmentesítésre. Ennek az a különlegessége, hogy a jégre szórva, a jég felső rétegén lévő víz felszívásával együtt hőt termel, és így a zeolit szemcsék körül megolvasztják a jeget. Ráadásul megvan az az előnye is, hogy a növényeknek kifejezetten hasznos nyomelem tartalma miatt. A télen síkosság mentesítésre használt zeolitot tavasszal a növények talajának a javítására lehet majd használni.