Ugye, milyen jó egy kellemesen langyos, nyári estén a kertben sütögetni, szórakozni a barátokkal, családdal? És ugye, milyen kellemetlen, amikor egy futó zápor miatt tönkremegy az egész? Legalábbis eddig ez volt. Ez az, ami nem történhet meg, ha van egy jól felszerelt terasza, ahol tető alatt van minden, amire csak szükség lehet ahhoz, hogy jó hangulatban telhessen el egy kertiparti. Legyen szó grillezésről, bográcsozásról, vagy szimpla szalonnasütésről, sokkal jobb a buli, ha a változékony időjárás nem tudja megzavarni a sütést, főzést, szórakozást.

A filmekben biztosan látott már olyat, hogy a kertes ház udvarán van egy szép nagy terasz, és fölötte tető. A kellemes látványnak azonban még nincs vége, mert a teraszon pedig ott látható a beépített tűzrakó, grillező, vagy esetleg a kemence. Mindemellett természetesen asztal, székek, megfelelő világítás is van, és már mehet is a buli. Mit szólna hozzá, ha a kertjében is lenne egy ilyen hangulatos terasz?

Ha szereti a kertben töltött nyári estéket, amiken finom falatokat ehet a barátaival, akkor mindenképpen érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Nem is olyan macerás és drága megcsinálni, mint gondolná.

Terasz bárhol lehet!

Tudja, hogy mi a legjobb a teraszban?

Talán az, hogy nincs szükség különösebben speciális feltételekre ahhoz, hogy ki lehessen alakítani. Gyakorlatilag bárhol lehet, ahol van elég hely hozzá. Persze az az ideális, ha vagy a bejárati ajtó előtt kap helyet, vagy egy hátsó ajtónál, esetleg egy erkélyajtó vezethet be a házba. Az ajtó közelsége persze nem teraszfeltétel, de lényegesen egyszerűbb a dolga, ha például valamiért be kell menni néha-néha a konyhába, vagy ha valakinek éppen vécére kell mennie. Az ajtóhoz való közelség azonban hab a tortán a terasz kialakításánál. Egyáltalán nem muszáj, hogy a teraszról közvetlen bejárás legyen. Ne zavartassa magát, ha nem valamelyik ajtónál tudja kialakítani.

Egyetlen egy feltételnek muszáj teljesülni: hogy legyen elég hely a terasz kialakításához. Nyilván nem mindegy, hogy mekkora az udvar, mekkora a kert, és ebben mekkora teraszt szeretne. Ezeket a szempontokat figyelembe kell venni, amikor kijelöli, hol legyen megálmodott terasza. Azt sem árt mérlegelni még, hogy lehetőleg minél kevésbé zavarják a füsttel, vagy akár beszélgetésük lármájával a szomszédokat. Persze ezek csak akkor valódi választási szempontok, ha van lehetősége válogatni a helyek között. Vagyis akkor, ha elég nagy a kertje ahhoz, hogy több helyen is remekül el tudná képzelni jövendő teraszát.

Mit vegyen figyelembe, ha teraszt szeretne építeni?

  1. nyári terasz építése

    A nyári terasz építésének 5 fontos szempontja.

    Nagyjából hányan használnák egyszerre?

    • Ez azért fontos kérdés, mert ezen múlik, hogy mekkora teraszra lesz szüksége. Ha csak a szűk értelemben vett (ott lakó) családdal szereznének néhány kellemes délutánt, estét eltölteni, akkor nem kell nagy méretekben gondolkodni. Ha azonban gyakran tervez nagyobb létszámú baráti összejöveteleket, partikat tartani, akkor már nem lesz elég 4-5 négyzetméter, meg egy műanyag asztal a hozzá való 4 székkel.
  2. Mit szeretnének csinálni?
    • A sima sütögetésekhez, bográcsozásokhoz elég lehet egy jobbféle tűzrakó készítése is, némi ülőalkalmatossággal. Ha viszont a grillezés szerelmeit is szeretné vendégül látni, akkor beruházhat egy beépített grillsütőbe, és eleve úgy építheti fel a teraszát, hogy megvan a fix sütő szekció. Ha még ennél is nagyobb kihívásra vágyik, akkor kemencét is építhet. A kemencében még többféle étel készülhet majd. Szóval mit szeretnének enni, mit szeretnének csinálni a teraszon?
  3. Nem mindegy, miből van!
    • Mint ahogy az egész háznál, a terasz esetében sem mindegy, milyen alapanyagokat használ fel az építéséhez. Nem érdemes ezen spórolni, és olcsó, ne adj isten használt anyagokból felépíteni a teraszt „jó lesz az oda kintre” felkiáltással. Pont, hogy a kinti területeken nagyobb szükség van a strapabíróságra, a minőségre, hiszen itt az időjárás viszontagságainak is ellen kell tudni állni. Hóban, fagyban, és 40 fokos kánikulában is állnia kell a sarat, pontosabban a fagyot és a tűző napsütést a terasznak.
  4. Burkolja le!
    • Ha könnyen szeretné tisztán tartani a teraszát, akkor a legegyszerűbb, ha leburkolja. A járólapnál egyszerűbb felületet el sem lehet képzelni, hiszen csak lesöpri, felmossa, és már tiszta is tökéletesen. Ha szimplán betonozva hagyja a teraszt, akkor minden folt, kiöntött ital látszani fog az aljzaton, és nem is lesz túl elegáns a terasz. Fontos azonban, hogy kifejezetten kültéren használatos járólapot válasszon. Persze az sem hátrány, ha szakszerűen rakja le a járólapokat, és nem fognak felfagyni a következő télen.
  5. Használjon térköveket is!
    • Hasznos, ha térkövekkel kirakott út vezet a teraszához. Egyrészt, így jobban ki tudja emelni, másrészt mindenki megtalálja majd, és a vendégek nem fognak össze-vissza kóvályogni, és mindent letaposni a kertben. Mindemellett persze egy takarosan térkövezett udvar esztétikai szempontból sem utolsó látvány lesz majd. A barátai nemcsak a finomabbnál finomabb falatokért, hanem terasz ötletekért is szívesen fognak majd járni a partikra.