A kert tervezése és kialakítása közben az újabb és újabb ötletekkel könnyen elveszhet a részletekben. Ha nem áll ellen az újabb lehetőségek állandó csábításának, akkor nem fog egyről a kettőre jutni. A legjobb talán, ha fontossági sorrendet állít fel feladatai között, és a sokféle lehetőség helyett mindig csak két lehetőség között választ.

Ha már elkészült az új otthonuk, de még rendezetlen a kert, akkor két lehetőség közül választhatnak. A kerttervezés akár várhat is. A kert kialakítását el is halaszthatják néhány évvel, de dönthetnek úgy is, hogy annyira benne vannak már az építkezésben, hogy nem pihennek meg, hanem folytatják otthonuk kialakítását most már a falakon kívül. Melyik lehetőséget választják?

Ha döntöttek a kertépítés időpontjáról, és abban maradtak, hogy belevágnak most, akkor foglalkozhatnak a második kérdéssel. Saját maguk szeretnék megtervezni a kertjüket? Vagy kertépítőre bíznák inkább a munkát?

kerttervezés

Kerttervezés A-tól Z-ig. Saját maga szeretné megtervezni a kertjüket, vagy inkább szakemberre bízzák?

Ha szakemberre bízzák a kertépítést, akkor Önöknek csak azt kell végiggondolniuk, hogy milyen kertet szeretnének. Az igényük megismerése után a részletek végiggondolásával már a szakember fog foglalkozni. Ha viszont saját maguk vágnak bele, akkor A-tól Z-ig minden részlet kidolgozása Önökre vár.

Ha kertépítőre bízzák a kertjüket, akkor ezzel már arról is döntöttek, hogy a tervezés után a kert építését is szakemberek végzik. Ha viszont saját maguk tervezik meg, akkor a kert tervezése után megint egy újabb döntés vár Önökre. A tervezés után a kivitelezést is saját maguk végzik majd, vagy az építést már egy kivitelező szakemberre bízzák?

Már azzal is sokat haladtak, ha ebben a három kérdésben döntésre jutottak. Az ugyan még nem tudják, hogy milyen kertjük lesz majd, de abban már jóval tisztábban látnak, hogy hogyan fog elkészülni.

Kerttervezés otthon lépésről lépésre

Családi háza építésekor az alaptól a tetőig olyan otthont épít családjának, amilyet megálmodott. A tervezéskor tiszta lappal indul. A kert tervezésekor a legtöbb esetben azonban ez nincs így.

A kertben sok esetben már vannak növények, állnak többéves fák, amelyeket nem biztos, hogy érdemes lenne kivágni, és a nulláról kezdeni kertje tervezését. De még akkor is hozott anyagból dolgozik, ha nincs számottevő növényzet a kertben. Hisz gondoljon csak bele!

Ha üresen áll is a kert a ház körül, akkor is a kertnek van egy adott nagysága. Megvan a szélessége és a hosszúsága is, amin már nem tud változtatni.

A talaj is adott a kertben, amelynek nemcsak egy adott minősége, hanem termőképessége és nedvessége is van, ami pedig meghatározza, hogy milyen növények szeretik igazán ezt a talajt. Ha mindenáron szeretné, akkor persze le tudja cserélni a termőréteget a kertben, de ennek két hátránya is lenne. Egyrészt a talajcsere jelentős költséggel járna, másrészt pedig az időjárást, az évi csapadék mennyiségét és a környező kertek talaját és jellemző növényzetét mégsem tudja lecserélni, ezért hosszabb távon bizony jobban jár, ha nem bolygatja a kertben a talajt, hanem inkább alkalmazkodik kertje talajviszonyához és egyéb adottságaihoz.

A kerttervezés során arról is dönteniük kell, hogy mennyi időt szeretnének majd eltölteni, és mit szeretnének majd az elkövetkező évtizedekben csinálni a kertjükben.

Kertészkedni szeretne a kertben, vagy inkább csak pihenni? Ha kertészkedni, akkor zöldségeket, gyümölcsfákat vagy inkább virágokat és bokrokat gondozna szívesebben? Ha pedig elsősorban pihenéssel szeretné eltölteni az idejét a kertben, akkor ezt elsősorban egyedül, illetve családja társaságában tenné, vagy gyakran szeretnék meghívni a barátaikat is egy-egy kerti partira?

Az is fontos kérdés, hogy a gyerekeknek is szeretne kialakítani egy játszóhelyet a kertben, vagy inkább a zavartalan pihenésé lesz a terep elsősorban?

Érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen háziállataik lesznek, és nekik várhatóan milyen mozgásigényük lesz.

A kerttervezéskor pedig meg kell majd határozniuk a burkolt területek és a zöldfelület arányát is. Ehhez persze arra is szükség van, hogy meghatározzák, hogy mit szeretnének kialakítani a kertben, és milyen növények között töltenék az idejüket. Nyilván szeretnének növényeket, minél többet, és burkolt területeket is, de a vágyaik mellett legalább két fő korlátozó tényezőt is figyelembe kell venniük.

  • Egyrészt a kert területe adott, és mindennek el kell majd férnie benne. Ezért bármit is fognak kialakítani majd a kertben, az valami más elől fogja elfoglalni a helyet.
  • Másrészt pedig a kerttervezés és kertépítés költségeivel is számolniuk kell. Természetesen megoldás lehet az is, hogy nem egyszerre alakítják ki azt a kertet, amit szeretnének, hanem lépésről-lépésre, és akkor anyagilag sem lesz annyira megterhelő.

A kerttervezés során számba kell venni kertje adottságait. A kert nagysága, tájolása, a termőföld minősége, a meglévő szintkülönbségek, és a már benne lévő ház, a különféle egyéb építmények, közművek és növények befolyásolják majd, hogy hogyan alakítsák ki a kertjüket.

Az adottságok számbavétele után pedig azt érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnének kialakítani majd a kertben?

  • Építeni fognak egy teraszt a ház meghosszabbításaként?
  • Lesz a kertben egy kialakított pihenőhely, akár egy szalonnasütő hellyel vagy grillsütővel?
  • A személyautónak csak egy garázsbejáróra lesz szüksége vagy egy kerti parkolóhelyre is? Illetve azt is érdemes végiggondolni, hogy hosszabb távon egy vagy két autóval számolnak?
  • Az udvaron lesz a gyerekeknek egy játszóhely?
  • Virágágyások lesznek majd a ház körül vagy a kerítés környékén?
  • A házhoz vezető járda hogyan lesz kialakítva, és milyen lesz a környezete?

A kertben kialakított építmények és a térkövezett területek eltervezése és végiggondolása mellett a zöldterületeket is vegye számba. Milyen fákat fognak ültetni? A fák mellett fognak bokrokat is ültetni majd? Hol lesznek virágágyások, és hol lesznek kialakítva a füves területek?

Az egyes részletek végiggondolása után pedig következik talán a legfontosabb kérdés. Mindazt, amit szeretnének majd kialakítani a kertben, hogyan rendezzék egy jól működő és ízléses rendszerbe, ami illeszkedik majd a környezetükbe, és el is fog férni a kertjükben. Nem mellékesen pedig még finanszírozni is tudják a kialakítását.

Kertjük megépítése után sem ér véget a kerti munkák sora

Megálmodott kertjüknek a kialakítása után sem ülhetnek majd állandóan ölbe tett kézzel meghitt kerti padjukon. A kertet, a kerti növényeket ugyanis gondozni is kell majd, a kiépített burkolatokat tisztán kell tartani. Már a kerttervezés során számoljon kertje gondozásával. Lesz elég ideje arra, hogy mindig rendben legyen a kert? Vagy meg fog bízni valakit a kert gondozásával? Ha nem szeret a kertben foglalatoskodni, vagy egyszerűen nem lesz ideje erre, akkor ez a megoldás lehet a járható út majd.

A kertépítők mindig elmondják, hogy legyen inkább egyszerűbb, de rendezett a kert, mint egy igényesen megtervezett és kialakított, amire nem jut majd elég idő rendben tartani. Az elhanyagolt, gondozatlan kert nemcsak lehangoló látvány tud lenni, hanem még megvan az a hátránya is, hogy nem szívesen ül ki az ember egy olyan kertbe, amelyikbe nem kiülni kellene, hanem előbb rendbe tenni.

Tudja már, hogy milyen kertet szeretne?

  • Ha igen, de vannak még kérdései, akkor munkatársaink a (+36-26) 375-171-es számon segítenek Önnek.