Kertes háza kertjének igazi gyöngyszeme lehet egy takaros kis kerti tó. Mire figyeljen oda a kerti tó készítése során?

Egy kis kerti tó kialakításához nem is kell különösebben tehetősebbnek lennie. Elég az is hozzá, ha van egy kertes háza, ahol a kertben el tud készíteni egy kis tavat néhány négyzetméteres vízfelülettel.

kerti tó építés

Kerti tó építésekor a tófólia szélének rögzítése terméskövekkel

A kert már maga is a természetes környezet megjelenése a háza körül. Egy kis kerti tó partján pedig még jobban érezheti a természet közelségét. A vízben kuruttyoló békák, úszkáló halak, valamint a víz felett repdeső szitakötők és egyéb vízi rovarok olyan természetes tájat varázsolhatnak a kertjébe, amire csak a vízparton van lehetősége.

A kerti tavak szépsége mellett persze vannak az építésnek nehézségei is. A kertekben kialakított tavakból a víz könnyen elszivárogna, ezért a tómederbe rakott műanyag vízzáró fóliával tökéletesen vízzáróvá teheti kerti tavát.

A kerti tavak építésének nagy lehetőségét jelenti az, hogy már a 4-5 m2-nél nagyobb alapterületű és legalább 50 centiméteres mélységgel rendelkező tavakat is víztisztító rendszerekkel biológiailag természetes egyensúlyban lehet tartani.

A kerti tó készítés lépései

A tó építése a kerti tó helyének a megválasztásával és kijelölésével kezdődik. A kert nagysága és a rendelkezésre álló hely persze jelentősen meghatározza a tó méretét is.

Ezer négyzetméteres telkek azért szép számmal találhatók az országban. Természetesen a telekre megépült már a ház is, ezért nem pusztán kertként számolhatunk a telekkel, de ha szeretne, akkor akár egy 30-50 m2-es tómedret is ki tud alakítani a kert megfelelő területén. Egy ennél jóval kisebb felületű, 10 m2 alatti tavat pedig még könnyebben el tud helyezni a kertjében.

A tó helyének kijelölésekor meghatározó jelentősége van a ház elhelyezkedésének is. Az északi árnyékos oldalra ne kerüljön a tó, mert szüksége van a napsütésre. A tóban végbemenő biológiai lebomlás miatt a délutáni nyári forróság nem a legjobb hely a tó helyének kiválasztásakor. Ezért a legjobban akkor jár el, ha a délelőtti napsütés fogja érni a tavat.

A délutáni tűző napsütéssel szembeni árnyékolásra családi házukat is felhasználhatja. A tó helyének kijelölésekor arra azonban vigyázzon, hogy a tetőről lefolyó esővíz és hólé ne folyhasson bele a tóba. Emellett még nem lombhullató fák ültetésével is kellemes árnyékot tud majd teremteni a tó környékén.

A kisebb méretű tó építéséhez előregyártott műanyag medencét süllyesszen a földbe, míg nagyobb méretű tónál műanyag tófóliával biztosítsa a tómeder vízhatlanságát.

Műanyag medence beépítése a kertben

Az építés első lépése a medence helyének a kijelölése. Ehhez arra van szüksége, hogy pontosan kijelölje a medence alakját. A medencegödör kiásásakor körben minden oldalon rá kell hagynia körülbelül 30-40 centimétert, hogy megfelelően be tudja építeni a medencét.

Ezután ki kell termelnie gépi vagy kézi erővel a földet. Ha gépi földmunkát használ, akkor könnyen meg a munka, viszont ebben az esetben a medence méretének megfelelő meder kiásására kell jobban odafigyelni. Kézi munkánál a medence méretének megfelelő gödör kiásása nem jelent nagy gondot, viszont lassabban fog haladni a munkával, és sokkal megterhelőbb is lesz.

Az ásáskor figyeljen oda arra, hogy a medencegödör alja és a felső pereme is vízszintes legyen. Arra is vigyázzon, hogy a medence méreténél 5-8 centiméterrel mélyebbre ássa a gödröt, mert a medence alatti részt homokkal fogja majd kitölteni.

A megfelelő mélység elérése után a tómeder alján igazítsa és döngölje le a homokot, és amint ezzel megvan bele is helyezheti a mederbe a medencét. Ha az elegyenlített homokrétegen stabilan áll, és vízszintes a felső pereme, akkor megfelelően áll. Amint a pontos helyére illesztette a medencét, akkor érdemes a medence aljára köveket rakni, hogy a medence fala ne mozduljon el majd a homokkal való feltöltéskor.

A medence falán kívüli homokkal való feltöltést és tömörítést egészen a perem felső részéig végezze el. A körbe feltöltött homokot egyenletesen tömörítse a medence külső falához. Ne maradjanak ki hézagok.

A mederbe helyezett medence körül a medence szélének magasságában egy méteres sávban egyenlítse el és tömörítse vízszintesen a terepet. Erre az elegyenlített szegélyre beton járdalapokból, mészkőlapokból vagy lapos terméskövekből építsen a medence körül a medencébe néhány centire benyúló szegélyt. Előtte azonban mindenképp alakítsa ki a medencét vízzel ellátó vezetéket is.

A megépített szegélyt érdemes cementes habarccsal rögzíteni, a terméskövek és járdalapok közötti fugákat pedig folyamhomokkal feltölteni, kifugázni.

A medence megépítését követően fel kell tölteni vízzel, és ezt követi majd a vízinövényekkel és halakkal való betelepítése, valamint a víztisztító épületgépészeti rendszer beüzemelése.

A halak betelepítésével még várnia kell nagyjából két hetet, mert ennyi időre szükség van ahhoz, hogy a kerti tó élővilága kialakuljon, beálljon a halak igényének megfelelően.

Nagyobb méretű kerti tó építése tófóliával

Ha nagyobb méretű kerti tavat szeretne kialakítani belterületen, akkor be kell tartania az előírásokat, és engedélyekre is szüksége lehet.

  • Kisebb méretű tavaknál nincs semmi feladata, de ha 50 m3-nél nagyobb térfogatú és 1 méternél mélyebb lesz a kialakított tó, akkor be kell jelenteni az önkormányzatnál az építést.
  • A 100 m3-nél nagyobb térfogatú és 2 méternél mélyebb tavak építésekor pedig már egyszerűsített építési engedélyt kell kérni.

Belterületen a jogszabályok a kertek hátsó részén engedélyezik kerti tó kialakítását. Alapvetően a még be nem épített terület 20-25 %-án alakíthatja ki a megálmodott kerti tavat.

A tó építésekor itt is először ki kell jelölni a tómeder pontos helyét. A telek északi, észak-keleti részére nem szabad megépíteni a tavat a napsütés hiánya és a lehetséges fagyveszély miatt, de a délutáni tűző napsütésnek sem érdemes kitenni a tó felületét. A legjobb a telek dél-keleti részén kijelölni a kerti tó helyét, mert a délelőtti napsütés már kellemes fényt ad, de nem annyira tűző a melege, mint a délutáni napsugárzásnak.

A kertben kiválasztott területen zsineggel és jelzőkarókkal jelölje ki a tó körvonalait.

A szükséges tófólia meghatározásához a tó kerületét növelje meg a tervezett legnagyobb vízmélységgel. Nagyjából egy téglalap alakot határozzon meg, amelynek a hosszabbik oldalához (ami a tó hossza+2×a mélysége lesz) adjon hozzá 50-50 cm-t, azaz 1 métert a tómeder szélén való túléréshez. Ez adja meg a tófólia szükséges hosszát. A tómeder rövidebb oldalán ugyanezt a méretezést végezze le, és ekkor pedig a fólia szükséges szélességét kapja meg.

A fóliából legalább 1,2 milliméter vastag műanyag fóliát vásároljon, és alá ugyanilyen nagyságú kiegyenlítő textíliát is vegyen.

A műanyag fóliából különféle minőségűeket választhat, de ezen a minőségen nem érdemes nagyon spórolnia, mert ha bármilyen sérülés éri a fóliát, akkor elfolyik a tómederbe töltött víz, és kárba veszhet az egész munka.

A meder kiásása előtt vízszintesre kell igazítani a terepet, és ezt követheti a tómeder kiásása. Itt már olyan mennyiségű földet kell megmozgatni, hogy ezt mindenképp gépi munkával érdemes végezni.

  • A tómeder kiásásakor először a tó kerületét ássák ki körülbelül 20-30 centiméteres szélességben és 40-50 centis mélységben. Ez a terület lesz a kerti tó széle.
  • Ezután következhet majd a vízinövények számára a mélyebb, 70-8 centiméter mély és nagyjából egy méter széles sáv kialakítása.
  • Ezután pedig következik majd a tómeder kiásása fokozatosan mélyülve.

A tómeder kiásása után az alját itt is nagyjából 10 centis vastagságban homokréteggel kell borítani, mert ezzel is ki tudja egyenlíteni a meder esetleges egyenetlenségeit, és a fólia épségét is védi az esetleges sérülésektől.

A földmunkák elkészülte után a tófóliát előre vagy pedig a mederben összehegesztve a tómederbe kell kifektetni. A meder szélén a fólia széleit kövekkel kell rögzíteni.

Az így elhelyezett tófóliára folyatva a vizet, a víz súlya a végső helyére fogja igazítani a fóliát.

A tómeder feltöltése után a fólia széleit tartó köveket leszedheti a meder széléről, és ha 30-40 centiméternél nagyobb méretben lóg ki, akkor le tudja vágni a felesleges részeket.

Ezután következik a tómeder szegélyének a kiépítése beton járdalapokból. Az így kiépített járdalap szegéllyel rögzíti és el is takarja a kilógó tófólia szélét.

A feltöltött tómedert néhány napig hagyja állni, majd pedig következhet a műanyag zsákokba, kosarakba elhelyezett vízi növények vízbe helyezése. A vízben elhelyezett növények körülbelül 2 hét alatt indítják be a tó önálló biológiai működését, és ekkor már telepítheti a tóba a halakat is.

A kialakított tó méretének megfelelően gondoskodni kell a tó vízminőségének biztosításáról és tisztán tartásáról is.