A térkövezéssel azonnal rendezettebbé varázsolhatja a kertjét vagy udvarát. A munkát elvégeztetheti szakemberrel is. Azonban rengeteget spórolhat, ha megpróbálja inkább saját maga lerakni a burkolatot.

Ez a gondolat elsőre talán egy picit merész ötletnek tűnhet. Valójában azonban a térkövezés nem egy bonyolult feladat. Némi felkészülést követően alighanem meg tudja oldani saját maga is. Pár barát segítségével pedig még biztosabb lesz a siker.

térkő lerakása

A térkő burkolat lerakása kellő körültekintést igényel, de azért nem annyira ördöngős dolog. Térkő burkolatának lerakásával megpróbálkozik Ön is? Esetleg egy térkövezésben jártas barátjával? Vagy inkább szakembert keres a térkövek lerakására?

Persze van néhány alapszabály, amit be kell tartani, ha azt akarja, hogy térkő burkolata jól is nézzen ki, és például a víz elvezetésével se legyen gond a későbbi években. Nagyon fontos az is, hogy pontos tervet készítsen. Ne akarjon csak úgy belevágni. A „majd lesz valahogy” hozzáállás nem nyerő ötlet olyan munkáknál, amit eddig még talán soha nem csinált. Ha a térkövezés is ilyen, eddig még soha sem csinált elfoglaltsága lesz, akkor felkészülés nélkül csak kidobott pénz, elvesztegetett idő és elégedetlenség lesz a vége, egy meglehetősen érdekesen kinéző udvarral. Az érdekesen kinéző udvar nem éppen pozitív jelentéstartalmaival együtt. Az első feladat tehát a részletes terv. Ha a terv már megvan, akkor neki is láthat a burkolat elkészítésének.

Egyenes talajra van szükség

Leier Eurline Prága burkolat

Leier Euroline Prága burkolat kerti sétány burkolataként. A Prága homoksárga színvilága tetszik Önnek is?

A jó és stabil térburkolat alapja az alatta lévő talaj, ezért érdemes nagy gondot fordítani a talaj előkészítésére. Nagyon fontos, hogy ez elég kemény legyen, és lehetőség szerint teljesen egyenes, mert csak így garantálható, hogy a lerakott térkövek is egy síkban lesznek.

Ha nem dolgozik meg azért, hogy kellőképpen kemény legyen a talaj, akkor számolnia kell azzal, hogy a térburkolat a lazább helyeken elég hamar meg fog süllyedni az időjárási körülményektől függően.

A széleken is érdemes stabil támasztást adni. Ennek érdekében a szegélykövek általában betonágyba kerülnek, hogy ne tudjanak a kövek elcsúszni a helyükről. Természetesen nagyon lényeges, hogy minden szegélykő pontosan a helyére kerüljön. A térkövek lerakása előtt alakítja ki szegélyezést, ezért burkolata szegélyét gondosan meg kell jelölni.

Jól töltse fel az alapot

A kiásott alapra durva murva réteg kerül, amit precízen, teljesen egyenesre kell elegyenlíteni. Erre jön a finom murva vagy finom sóder, amit szintén jó alaposan el kell egyengetni. Ehhez nagyon hasznos, sőt, elengedhetetlen a gépi segítség.

Fontos, hogy jó alaposan le kell döngölni mindkét réteget, és tökéletesen egyenesnek kell lenniük. Ha ez megvan, erre lehet lerakni a térköveket aszerint a minta szerint, amit előre kiválasztott.

A burkolata mintájának a kiválasztását megteheti katalógus képek alapján, de akár a fantáziáját is egész nyugodtan használhatja. Az a fontos, hogy előre ki legyen találva mi hová kerül, ne a térkövek lerakása közben álljon neki gondolkodni azon, hogy milyen minta lenne ideális burkolatához. A térköveket egyesével, kézzel rakhatja le.

Mindegyiket jól nyomja le az ágyazó rétegbe, de arra figyeljen, hogy egy szinten legyenek. Ezen a ponton szintén jól jöhet a gépesített segítség, vagyis a burkolat felszínének a gépi kiegyenlítése.

Vágni kell a széleknél

Ha elérkezik a burkolat szegélyéhez, akkor bizony hamar észreveheti, hogy szükséges lesz formára vágni a térköveket. Ez a munka igényel némi odafigyelést és precizitást, mert ha nem pont ott vágja el a követ, ahol kell, akkor a kimaradó hézagok miatt a szegélynél elég ronda lesz az elkészült burkolat.

Viastein Almada homoksárga kerti burkolat terasza vagy kerti járdája burkolására. Vagy inkább a kagylóhéj vagy a bazalt színvilága áll közelebb elképzelt burkolata színvilágához?

A vágáshoz természetesen kelleni fog egy térkövek vágására alkalmas gép is, mert a térköveket nem lehet csak úgy szétvágni. Minden egyes darabnál külön-külön nézze meg, hogy pontosan milyen formájúnak kell lennie ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen, majd szépen, türelmesen, finoman vágja le. A térkövek vágása elég időigényes, de csak így érheti el, hogy tényleg szép legyen az elkészült burkolat. Ha úgy gondolja, hogy ehhez már nincs elég türelme, akkor kérheti a vágáshoz szakember segítségét is. Neki valószínűleg nem is fog annyi időt igénybe venni a munkafolyamat, mint Önnek. Ha minden kész, akkor homokkal fugázzon. A fugázást valószínűleg megismételheti még két-három alkalommal a következő hetekben, például egy-egy eső után.

Amire fontos figyelni:

  • Legyenek egy szintben a kövek! Nemcsak azért, mert nem néz ki jól, ha itt-ott kilóg egy-egy kő, hanem balesetveszélyes is lehet. A burkolat felszínének egyenletes szintbe hozásához szintén jól jöhet, ha van gépe, ami elvégzi a burkolat felszínének egyengetését.
  • A térburkolat a háztól elfelé vezesse a vizet! Nem kell túlragozni, hogy ez miért fontos. Ezen felül mindenhol ügyeljen arra, hogy lehetőleg enyhén lejtsen minden oldalra a térburkolat. Így elkerülheti, hogy nagy pocsolyák alakuljanak ki rajta.

Van még kérdése térkő burkolata kialakításához?