A térkövezéssel azonnal rendezettebbé varázsolhatja a kertjét vagy udvarát. A munkát elvégeztetheti szakemberrel is. Azonban rengeteget spórolhat, ha megpróbálja inkább saját maga lerakni a burkolatot.

Ez a gondolat elsőre talán egy picit merész ötletnek tűnhet. Valójában azonban a térkövezés nem egy bonyolult feladat. Némi felkészülést követően alighanem meg tudja oldani saját maga is. Pár barát segítségével pedig még biztosabb lesz a siker.

térkő lerakása

A térkő burkolat lerakása kellő körültekintést igényel, de azért nem annyira ördöngős dolog. Megpróbálkozik vele Ön is?

Persze van néhány alapszabály, amit be kell tartani, ha azt akarja, hogy térkő burkolata jól is nézzen ki, és például a víz elvezetésével se legyen gond a későbbi években. Nagyon fontos az is, hogy pontos tervet készítsen. Ne akarjon csak úgy belevágni. A „majd lesz valahogy” hozzáállás nem nyerő ötlet olyan munkáknál, amit eddig még talán soha nem csinált. Ha a térkövezés is ilyen, eddig még soha sem csinált elfoglaltsága lesz, akkor felkészülés nélkül csak kidobott pénz, elvesztegetett idő és elégedetlenség lesz a vége, egy meglehetősen érdekesen kinéző udvarral. Az érdekesen kinéző udvar nem éppen pozitív jelentéstartalmaival együtt. Az első feladat tehát a részletes terv. Ha a terv már megvan, akkor neki is láthat a burkolat elkészítésének.

Egyenes talajra van szükség

A jó és stabil térburkolat alapja az alatta lévő talaj, ezért érdemes nagy gondot fordítani a talaj előkészítésére. Nagyon fontos, hogy ez elég kemény legyen, és lehetőség szerint teljesen egyenes, mert csak így garantálható, hogy a lerakott térkövek is egy síkban lesznek.

Ha nem dolgozik meg azért, hogy kellőképpen kemény legyen a talaj, akkor számolnia kell azzal, hogy a térburkolat a lazább helyeken elég hamar meg fog süllyedni az időjárási körülményektől függően.

A széleken is érdemes stabil támasztást adni. Ennek érdekében a szegélykövek általában betonágyba kerülnek, hogy ne tudjanak a kövek elcsúszni a helyükről. Természetesen nagyon lényeges, hogy minden szegélykő pontosan a helyére kerüljön. A térkövek lerakása előtt alakítja ki szegélyezést, ezért burkolata szegélyét gondosan meg kell jelölni.

Jól töltse fel az alapot

A kiásott alapra durva murva réteg kerül, amit precízen, teljesen egyenesre kell elegyenlíteni. Erre jön a finom murva vagy finom sóder, amit szintén jó alaposan el kell egyengetni. Ehhez nagyon hasznos, sőt, elengedhetetlen a gépi segítség.

Fontos, hogy jó alaposan le kell döngölni mindkét réteget, és tökéletesen egyenesnek kell lenniük. Ha ez megvan, erre lehet lerakni a térköveket aszerint a minta szerint, amit előre kiválasztott.

A burkolata mintájának a kiválasztását megteheti katalógus képek alapján, de akár a fantáziáját is egész nyugodtan használhatja. Az a fontos, hogy előre ki legyen találva mi hová kerül, ne a térkövek lerakása közben álljon neki gondolkodni azon, hogy milyen minta lenne ideális burkolatához. A térköveket egyesével, kézzel rakhatja le.

Mindegyiket jól nyomja le az ágyazó rétegbe, de arra figyeljen, hogy egy szinten legyenek. Ezen a ponton szintén jól jöhet a gépesített segítség, vagyis a burkolat felszínének a gépi kiegyenlítése.

Vágni kell a széleknél

Ha elérkezik a burkolat szegélyéhez, akkor bizony hamar észreveheti, hogy szükséges lesz formára vágni a térköveket. Ez a munka igényel némi odafigyelést és precizitást, mert ha nem pont ott vágja el a követ, ahol kell, akkor a kimaradó hézagok miatt a szegélynél elég ronda lesz az elkészült burkolat.

A vágáshoz természetesen kelleni fog egy térkövek vágására alkalmas gép is, mert a térköveket nem lehet csak úgy szétvágni. Minden egyes darabnál külön-külön nézze meg, hogy pontosan milyen formájúnak kell lennie ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen, majd szépen, türelmesen, finoman vágja le. A térkövek vágása elég időigényes, de csak így érheti el, hogy tényleg szép legyen az elkészült burkolat. Ha úgy gondolja, hogy ehhez már nincs elég türelme, akkor kérheti a vágáshoz szakember segítségét is. Neki valószínűleg nem is fog annyi időt igénybe venni a munkafolyamat, mint Önnek. Ha minden kész, akkor homokkal fugázzon. A fugázást valószínűleg megismételheti még két-három alkalommal a következő hetekben, például egy-egy eső után.

Amire fontos figyelni:

  • Legyenek egy szintben a kövek! Nemcsak azért, mert nem néz ki jól, ha itt-ott kilóg egy-egy kő, hanem balesetveszélyes is lehet. A burkolat felszínének egyenletes szintbe hozásához szintén jól jöhet, ha van gépe, ami elvégzi a burkolat felszínének egyengetését.
  • A térburkolat a háztól elfelé vezesse a vizet! Nem kell túlragozni, hogy ez miért fontos. Ezen felül mindenhol ügyeljen arra, hogy lehetőleg enyhén lejtsen minden oldalra a térburkolat. Így elkerülheti, hogy nagy pocsolyák alakuljanak ki rajta.

Van még kérdése térkő burkolata kialakításához?

  • A (+36-26) 375-171-es számon munkatársunk válaszol rá.