Most kőkemény hideg van. Péntek este írom ezt a bejegyzést, és odakinn süvít a szél. Az időjósok szerint holnap reggel lesznek olyan helyek az országban, ahol mínusz húsz fok lesz. Cudar idő 60-70 kilométeres széllökésekkel megspékelve. A héten már túl vagyunk az idei tél második hóesésén is, de  feladatunk lesz még a hőeltakarítás. Bízik benne, hogy nem mínusz húsz fokos hajnalon?

Amikor esni fog a hó, akkor szerencsére nem lesz mínusz húsz fok. Ha viszont 60-70 kilométeres szél fogja kavarni a havat, akkor könnyen lehet, hogy annyinak fogja érezni.

Hólapátolás a térkő burkolatról

hólapátolás térkő burkolatról

Az egyenletesen lerakott térkő burkolatról könnyen eltakaríthatja a havat

A térkő burkolatos járda sokkal szebb a beton járdánál. Ezzel szemben viszont az elemekből álló térkő burkolatról egy kicsit nehezebb eltakarítani a havat, mint az egybefüggő beton járdáról. Ha azonban időben ébred a hóesés reggelén, mielőtt még a járókelők kellő mértékben letaposnák a lehullott havat a járdára, akkor nem fog olyan nagy gondot okozni a hó ellapátolása a családi háza előtti térkő járdáról sem. Persze ebben csak akkor reménykedhet, ha a szél nem szól közbe.

A hóeltakarítással főleg akkor lesz könnyű a dolga, ha a térkő burkolat lerakásakor gondos munkát végeztek, és az egyenletes magasságban lerakott térköveket a fugázás után még be is vibrálták, és ezzel a térkövek esetleges egy-két milliméteres magasságbeli különbségeit kiegyenlítették.

Ha teljesen sík a burkolat felülete, akkor a hóeltakarítás során nincs mitől tartania. Egy hólapáttal a még le nem taposott havat könnyű lesz eltolni a háza előtti járdáról.

Akkor persze nincs ilyen szerencséje, ha a lapátja folyton elakad majd egy-egy itt-ott kiálló térkőben, és lassan halad majd a takarítással. Ilyenkor vigasztalja az a tudat, hogy messze nem az lesz a legnagyobb baja, hogy most egyszer-egyszer bizony kellemetlenül megakad a hólapát a takarítás közben.

Sokkal nagyobb lesz majd később a bosszúsága, amikor az egyenetlen térkő felület, talán az alap nem kellő minőségű előkészítése, és az egyes rétegek nem megfelelő tömörítése miatt idővel a rétegek tömörödésére reagálva még egyenetlenebbé válik majd. Ilyenkor bizony könnyen lehet, hogy akkor fog a legjobban járni, ha felszedi a térköveket és az alap gondosabb előkészítése után újra lerakja majd. Persze ezt a munkát tavasszal, a jó idő beköszönte után tudja majd elvégezni, és erre is csak akkor lesz szüksége, ha még tovább nő a burkolat bosszantó egyenetlensége.

Ugye nem is gondolná, hogy a téli hólapátoláskor is elő fog jönni majd a burkolat lerakásának a gondossága?

A térkő burkolat egyenetlenségének persze nemcsak a burkolat alapozásának hiányossága lehet az oka

  1. Előfordulhat az is, hogy a szegély építésének az elmaradása miatt csúsznak el a járda szélső térkövei, és folyton ezekbe a szélső térkövekbe akad bele a gyorsan dolgozni akaró hólapát.
  2. Az is lehet, hogy a burkolat túlterhelése okozza azt, hogy egyes kövek magassága eltér a többi térkőtől. Ez persze elsősorban nem a járdánál, hanem inkább a kocsibejáróként használt burkolatoknál szokott előfordulni. Ilyenkor a kocsi kerekének nyomvonalán fordulhat elő az, hogy a terheléstől megsüllyednek a térkövek.
    Persze az is lehet, hogy a burkolat éppen egy vízvezeték vagy szennyvíz lefolyócső felett halad, és emiatt süllyedt meg egy kicsit néhány térkő a burkolatban.
  3. Az is előfordulhat azonban, hogy egy nagyobb fa gyökere nőtt be a burkolat alá, és ez rendezte át a térkő burkolat alatti talajszerkezetet.
  4. Ugyanilyen kellemetlen tud lenni az is, amikor a térkő burkolat építésénél nem lett jól megoldva a csapadékvíz mélyebb rétegekbe való elvezetése, és az összegyűlt és megfagyott csapadék miatt a fagy emelte meg a burkolatot.

Bármi is a burkolat egyenetlenségének az oka, mindegyiknek az a kellemetlen következménye, hogy az egyenetlen burkolat rondán is néz ki. Ha pedig tovább folytatódik a burkolat egyenetlenségének a növekedése, akkor még nagyobb lesz majd a baj. Ilyenkor talán a legkisebb baj az, hogy a téli hólapátoláskor bizony el-elakad a lapát a kiálló térkőben.

Sokkal durvább következményei is lehetnek a burkolat egyenetlenségének

  • Ha a térkő burkolat egyenetlensége tovább növekszik, akkor még rondábban fog kinézni a burkolat.
  • Ha például mindez a kertkapu alatt történik, akkor akár a kapu is zárhatatlanná válik, mert a megemelkedő térkövek miatt nem lehet nyitni és zárni a kapuszárnyat, vagy pedig maga a kapuoszlop állása változik meg, ami a kapuszárny lesüllyedéséhez vagy megemelkedéséhez vezethet. Első hallásra nagyobb baj a kapuszárny lesüllyedése, mert ilyenkor a kapu alja könnyen beleakadhat a kapu alatti burkolatba. Azonban nem jobb ennél a kapuszárny megemelkedése sem, mert akkor pedig a kapu nyitásával és zárásával lesznek problémák.
  • Ha pedig már olyan mértékű a térkövek egyenetlensége, hogy akár meg is lehet botlani a burkolaton, akkor pedig balesetveszélyes is lehet. Nem hangzik jól egyik sem

Bárhogyan is legyen, a hólapátolás gondját könnyen meg tudja oldani akkor, ha a folyton elakadó lapát helyett átvált egy seprűre, mert a seprű szálai sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a burkolat felszínéhez. Gyanítom azonban, hogy burkolata egyenetlenségének az egyéb következményeit már korántsem tudja megoldani egy ilyen viszonylag egyszerűen kivitelezhető eszközváltással.

Ahhoz, hogy a hó eltakarítása közben elkerülje a hólapát állandó megakadásával járó kellemetlenségeket, érdemes szakemberre bízni térkő burkolata lerakását. Persze önmagában még a szakképesítés sem garancia a tökéletes minőségű munkára, de ha ajánlás révén választ térköves mestert, akkor a környéken sokak által dicsért szakembernél jó esélye van arra, hogy az Ön burkolatának a lerakásakor sem fog kudarcot vallani.

Szeretné ha egyetlen kiálló térkőbe sem akadna bele hólapátolás közben?