Ha medence körüli burkolatot épít, akkor erre a célra is remekül használhatja a kültéri burkolásra kitalált járdalapokat. Ezeknek a járdalapoknak egyik legfőbb előnye, hogy érdes felületükkel csúszásbiztos járást biztosítanak. Márpedig medencéje körül erre szüksége lesz.

Medence körüli gyöngykavicsos burkolatok

A medence körüli vizes lábbal való járkálásnak az egyik legfőbb követelménye, hogy a sima felületű burkolólapokat nem építheti be. A mosott felületű, gyöngykavicsos járólapok azonban már sokkal jobb választásnak tűnnek. Ezeknek a lapoknak a gyöngykavics felülete elég érdes kialakítású ahhoz, hogy vizes lábbal se csússzon meg rajta. A mosott gyöngykavics felületnél a burkolat felületét adó lapok felszínén a gyöngykavics felület közötti cement kötőréteg ki van mosva, és „csak” annyi a cement funkciója, hogy a cementfelületben tapadnak meg a szemcsés kavicsok változatos színeikkel és lekerekített formáikkal.

gyöngykavicsos járdalap

A Semmelrock Picola mosott felületű, gyöngykavicsos járdalapja a teljes fürdési időszakban csúszásmentes felületet biztosít medencéje körül. Választaná kerti medencéje burkolatának?

A járdalap rusztikusan durva, mosott felülete nemcsak a medencéből a partra kerülő vízcseppekkel szemben ad biztonságos sétálást a medence körül, hanem az őszi esős, harmatos időben sem kell bizonytalanul billegnie majd a burkolaton. Ilyenkor persze már kevésbé a medence jelleg, mint inkább a sétálásra alkalmas térburkolat funkciója érvényesül majd. Nemcsak egyedül sétálhat a medencéből kimászva, hanem barátaival is kellemes sétákat tehet majd a kertben, medencéje körül.

Mosott kavics járólap egyéb felhasználási lehetőségei

A kerti gyalogút nyomvonalán lerakott szilárd burkolatú ösvényként is tökéletes választás lehet a gyöngykavics felülettel ellátott burkolat. Ilyenkor nem is szükséges egységes felületet kiépíteni a gyalogúton. Elég lehet az a megoldás is, amikor az egymás után elhelyezett járólapok egy lépés távolságra vannak egymástól. Ez a lerakási mód persze nem fogja biztosítani a csendes őszi és tavaszi estéken a kéz a kézben andalgás meghitt hangulatát, de az egyedüli száraz cipővel való sétálást lehetővé fogja tenni még egy-egy kiadós eső után is.

Arról nem is beszélve, hogy a járdalap finom pasztell színei a lépőköveket körülvevő pázsit élénk zöld színével tökéletesen harmonizálnak majd.

Harmadik nagy előnye a gyalogút lépőkövekkel való kialakításának a fűnyírás praktikuma. Ugyanis a járdalapokat mindenféle alapozás nélkül lerakhatja az út vonalán. Csak arra kell figyelnie, hogy annyi földet vegyen ki a járdalapok alól, amennyi biztosítja azt, hogy a járdalapok billegés nélkül elhelyezhetők legyenek, és ne álljanak ki a körülötte lévő gyeppel borított területből. Ezzel ugyanis eléri azt, hogy a fűnyírót akadály nélkül végigtolhatja a felületen anélkül, hogy a kerekei elakadnának a járdalapokban.

Ezeket a járdalapokat virágcserép alátéteknek is remekül használhatja a kertben.

A 40×40 centiméteres járdalapok akár még kerítés fedlapként is felhasználhatók. Pl. egy 25 cm vastag kerítés vagy kerti fal csapadékkal szembeni lefedésére nagyon jól felhasználhatja a lapokat. Természetesen a kerítés oszlopok fedköveként is tökéletesen meg fognak felelni a gyöngykavicsos lapok.