A téli jeges időben csúszik a lépcső? A járdára is ráfagy a nappal megolvadt hó? A teraszon is csúszkál a téli fagyban?

Télen a havas, csúszós utak a közterületeken is kifejezetten veszélyesek. Nem véletlenül takarítják a járdákat hóeséskor. A házunk előtt mi magunk vagyunk az a takarítószemélyzet, akit minden hóesés munkába állít. Történt már Önök előtt valamilyen baleset a havas, latyakos járda miatt?

  • Biztos Ön sem szívesen élne együtt a továbbiakban azzal a fájdalmas teherrel, hogy talán az Ön hanyagsága miatt esett el egy idős ember a háza előtti járdán, és törte el a lábát?

Nem csak az utcai járda csúszik azonban a hóesés után. Havazáskor a kertkapun belül sem jobb a járdák helyzete. Még nagyobb veszélyt jelent a havas, latyakos bejárati lépcső. Fiatal korban hajlamosak vagyunk nagyvonalúan átsiklani a néhány centis hóeséseken. Jobb dolgunk is van a hólapátolásnál.

  • Mostanában már alig-alig esik, egy kis jó. Ha meg esik, akkor úgyis csak néhány centis. Ez meg úgyis hamar el fog olvadni. Hisz tényleg csak néhány centis. Ahogy jött, úgy el is megy. Lehet. De mi van akkor, ha mégis ott marad néhány hétre?
  • Ha ott marad néhány hétre, akkor mi lenne? Nagy dolog. A havas járdán jár be 1-2 napig, amíg le nem taposódik a hó. Semmi nem történik, csak kicsit jobban le kell takarítani a cipőt, mielőtt az előszobába lép. De ezt is csak egy-két nap, amíg le nem taposódik a hó.
  • El is lehet esni a csúszós járdán? Ugyan már. Néhány centis hótól még senki sem fog hanyatt esni. Ha pedig mégis elesik, akkor feláll, leveri magától a havat, és megy tovább. Így van ez, amíg fiatalok vagyunk, mert tényleg felállunk, és megyünk tovább.

Mi van azonban akkor, ha nem?

  • Ha már idősebb egy kicsit, és esetleg még csontritkulástól is szenved? Esetleg úgy, hogy nem is tud róla?
  • Pedig nem is olyan kevés ember jár ebben a cipőben.

Kis országunkban majdnem négyszázezer férfi, és majdnem hatszázezer nő járja az életét egyre lyukacsosabb csontú lábakon. Nem olyan sok ember. Mindössze egymillióan vannak. Hazánk lakosságának a 10%-a.

Ha ebből az egymillió üveglábú emberből egy elesik a csúszós, havas úton, akkor nem is olyan biztos, hogy fel tud állni, és leveri magáról a havat. Az is lehet, hogy az elkövetkező egy, másfél évben combnyaktöréssel fogja nyomni az ágyat. Ugye, ez már kicsit más perspektíva, mint amikor feláll, és leveri magáról a havat?

A járdák mellett a nyitott teraszok és a lépcsők még veszélyesebbek a csúszásveszély miatt. Különösen a lépcső veszélyes, amikor lehullik a hó. A lépcsőről aztán mindenképp el kell takarítani a havat, mert a legkisebb megcsúszásnak is fenékre esés lehet a következménye. Ennél pedig a minimum következménye, hogy napokig fáj utána a hátsó felünk. Ennél súlyosabb következményei is könnyen lehetnek azonban még 20 év alatti futóműveken közlekedve is.

Mit tud a gumi járólap?

Sok mindent tud.

  • Egyrészt csökkenti az esetleges elesés kellemetlen következményét, mert a betonnál puhább gumifelületre esik. Azért mégis másabb egy gumi lapra esni, mint a beton járdára, lépcsőre vagy térkő burkolatra.
  • Másrészt a vízelvezető képessége is kiváló, ezért esős időben is hamar elvezeti a vizet, és csúszásmentes közlekedést biztosít.
  • A téli időszakban pedig könnyen el lehet takarítani róla a havat, és nem fog ráfagyni a megolvadt hólé sem.
  • Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy rugalmas felülete könnyedebb járást biztosít.

Ha kisgyerekek vagy idős emberek közlekednek a járdán, akkor nagymértékben tudja csökkenteni a balesetveszélyt. Minden járdát azonban természetesen nem tudunk gumiburkolattal bevonni. Persze nem is kell, hisz egy sík felületen azért nagy biztonsággal tudunk mozogni.

A gumi járólap azonban már egy lábazattal rendelkező teraszon és a lépcsőn jóval hasznosabb lehet, mert különösen a lépcsőfeljárón nagymértékben biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Játszóterek, homokozók burkolása

gumi járólap burkolat

Eséscsillapító gumi járólap burkolat, az önfeledt játék biztonsági eleme.

A gumi járólap kifejezetten előírt a gyerekek által használt játszóterek és homokozók burkolására.

A gyerekeknél a játék közbeni esés nem baleset, hanem az önfeledt játék elengedhetetlen része. Az eséssel járó kellemetlen következmények elkerülésére nélkülözhetetlen a gumi járólapok eséscsillapító tulajdonsága. A járdalapok ütéscsillapító képessége a gumilap anyagától és a vastagságától is függ. A két centiméter vastag gumilapok már érdemben csillapítják az esés kellemetlen következményeit. Ennél vastagabb is lehet azonban természetesen a gumiborítás.

A játszóterek borításánál a gumilapok rugalmassága is kifejezetten előnyös tulajdonság, mert az állandóan rohangáló gyerekek ízületeit is kíméli, és ezzel is csökkenti a balesetveszélyt.

Kifejezetten jól elvezeti a vizet is, ezért nemcsak játszótereken, hanem medence körüli burkolatként is jól használható, mert csúszásmentes közlekedést tesz lehetővé. Természetesen ebből a szempontból medence körüli burkolatként a mosott kavicsos járdalapok is tökéletesen csúszásbiztos közlekedést biztosítanak.

Milyen csúszásveszélyes helyek vannak a kertjében?

  • Szeretné gumi járdalapokkal csökkenteni az elcsúszás veszélyét?