A térkövezés az a kertépítési munka, amire sokan felkiáltanak: „nem kell szaki, majd én megcsinálom”!

  • Ön is bátran belevág kertje térkövezésébe?

Szerencsés esetben van hozzá érzéke, és viszonylag hamar végez a térkövek lerakásával. Minden klappol, és még a minta is szépen kijött. Vannak olyanok azonban, akik nem ilyen szerencsések. Azt hiszik, hogy értenek hozzá. Megvásárolják a térkövet az olcsó fajtából, és hozzálátnak a burkolat lerakásához. Minden nap csinálnak valamit a kertben, de néhány nap után belátják, hogy hiába próbálkoznak. Kész rondaság, ami kisül belőle, Nem stimmel a minta, nem akar összeállni.

térkő burkolat lerakása

Térkő burkolat lerakásakor mire érdemes odafigyelni

A térkövezés persze nem agysebészet, de azért annyira nem is egyszerű, hogy utánajárás és ismeretek nélkül nekiessen egy kellemesen napos szombat délután, és vasárnapra kész is legyen vele. Akinek ez a terve, garantáltan csalódni fog. Szükséges némi hozzáértés, de minimum utánajárás ahhoz, hogy sikeres legyen a burkolat lerakása. Tudni kell, hogyan számolja ki a térkövek szükséges mennyiségét, az egyéb anyagokat, hogyan rakja le úgy, hogy kijöjjön a minta, hogyan vágjak formára a térkövet a széleken való lerakáshoz stb.

Hogy véletlenül se legyen elfecsérelt idő és kidobott pénz a térkövezés, összeszedtük, mire érdemes figyelni, és mi az, amit semmiképpen nem szabad csinálni.

  1. Ne vegye meg mindenből az első útjába kerülő, olcsó térkövet!
    • Mint mindenre, a térkövezésre is igaz, hogy akkor lesz igazán szép és tartós az eredmény, ha az alapanyagok minőségére is odafigyel. Igen, a térkövezés pénzbe kerül, és biztosan nagy a csábítás, hogy minél alacsonyabb költségvetésből készüljön el burkolata. Hosszú távon azonban a spórolás ráfizetés lesz, ha nem az igényei szerinti burkolatot, hanem a legolcsóbbat készíti el.
    • Már önmagában a kövön is elcsúszhat a burkolat, ha nem figyel oda arra például, hogy az adott típus mekkora terhelést bír el, és mire szeretné használni a burkolatot. Amennyiben olyan követ vásárol, ami gyalogos közlekedésre alkalmas, de kocsibeállót csinál belőle, akkor ne csodálkozzon, ha a kövek hamar megadják magukat, és megrepednek az autó súlya alatt. Lehet, hogy ezek a lapok olcsóbbak, de sokkal hamarabb kell őket kicserélni, mert szét fognak törni, hiszen nem ekkora terhelésre vannak tervezve.
  2. Nézzen utána, mi kell, és hogyan kell használni a térkövezéskor.
    • Alapvető, hogy azzal kezdi a saját kezűleg készített térkövezés procedúráját, hogy utánajár, mi is kell a térkövek lerakásához. Nem csak magára a térkőre van szükség. Ebben az anyagszükséglet összeállításban nincs semmi ördöngösség, lesz egy listája, és szépen meg kell venni mindent, ami rajta van (a minőségre és a teherbírásra, egyéb tulajdonságokra figyelve). Lehetőleg több helyről tájékozódjon, nehogy fals információk alapján állítsa az anyagszükségletet!
    • A térkövezés során az egyes anyagok lerakásához szükség lesz speciális munkagépekre, eszközökre, szerszámokra. Ezek nem állnak rendelkezésre minden háztartásban. Eszközök, célszerszámok nélkül nem fog tudni mindent a két kezével megoldani, erre kár is alapozni. Ha megvannak a megfelelő eszközei, akkor szuper. Ha viszont nincsenek, akkor gondoskodjon ezek beszerzéséről, akár kölcsön is, hogy semmilyen akadályba ne ütközzön a munka elvégzése!
  3. Ne álljon neki egyedül!
    • Egyedül a térkövezés hatalmas munka, főleg, ha nagy a kert, és nem ért hozzá. Ha van olyan ismerőse, barátja, aki szívesen segítene, vagy lehetőség van egy kis pénzért segítséget kérni, akkor mindenképp érdemes valakivel együtt hozzálátni a munkának. Nem szégyen a segítségkérés, és egyedül nagyon nehéz és sokáig tart a térkövek lerakása.
  4. Előre számolja ki, mi hová kerül!
    • Ez talán a legbonyolultabb lépés, főleg, ha nem éppen matekzseni az ember. Sima térkőnél is célszerű előre kiszámolni, hová fognak kerülni az egyes darabok, hány jut egy sorba, milyen formában, merre néz, milyen alakú kő kell majd a szélére. Ha azonban valamilyen mintázatot is szeretne a kövezett területre, akkor pláne fontos a tervezés. Többnyire nem szokott jól elsülni, hogy elkezdi lerakni a burkolatot, aztán majd lesz valahogy, illetve közben próbálod kimatekozni, hol is kezd el az eltérő színű kövek lerakását. Szinte borítékolható, hogy így nem fog kijönni a minta, és bonthatja vissza jó hosszan azt, amit lerakott. Ha megtervezi a burkolat lerakását, akkor tudni fogja, hogyan kezdjen neki a mintának, és elkerülheti a reménytelen próbálkozásokat.