Az utóbbi évtizedben közkedvelt térkövek alapanyaga a beton. Miért válhattak a beton térkövek ennyire keresettekké a családi házak udvarain is?

A kertjüket csinosítók legtöbbször a színek és a formák szerelmesei. A betonban ideális alapanyagot találtak a térkövet keresők.

beton térkövek

Mit tud a beton térkő burkolat, ami nemcsak nekik tetszik?

A jól formázható, képlékeny betonból változatos formákat lehet kialakítani. Amikor a gyártás praktikumáról beszélünk, akkor a beton könnyű formázhatósága komoly előnyt jelent. Az építőiparban nincs még egy olyan alapanyag, ami olyan mértékben formázható, mint a beton. Alakíthatósága révén nemcsak számtalan formát vehet fel, hanem színezéssel tetszőleges színűvé is változhat. Ez a képlékenység a többi tulajdonságával együtt a betont sokoldalúsága miatt verhetetlen térkő alapanyaggá teszi.

A betonból készült térkövek újabb és újabb híveket szereznek maguknak.

Mit tud még a beton, ami fontos a térkőnél?

Fagyálló

A téli fagyok nem ártanak a térkőből készült burkolatnak. A betonból készült járdával szemben a beton térkövek nem fagynak meg, és nem pattogzik fel a felületük. A beton térkövek nem repednek meg. Ha megfelelő volt a burkolat alapozása, akkor a téli fagyok és olvadási ciklusok nem tesznek semmilyen kárt a térburkolatban. Ráadásul még a téli fagy és síkosság mentesítéshez használt olvasztósókkal szemben is ellenállóak.

Nagyfokú tartósság

A fagyállóságból már következik is a térkövek tartóssága is. Ráadásul nemcsak a téli alacsony, hanem a nyári magas hőmérsékletet is remekül bírják. A térkövek felületük csúszásmentességét tartósan megtartva biztosítják azt is, hogy nem csúsznak meg rajtuk a járművek, és ezért nem süllyednek meg, nem deformálódik a burkolat.

A térkövek könnyen tisztíthatók

A kopásálló felülettel ellátott térkövek felülete még a szennyeződést megakadályozó felületvédelemmel is el van látva. A Semmelrock térkövek pl. a Protect és a Premium Protect bevonatnak köszönhetően nehezen szennyeződnek, és ezért a térkövek alig igényelnek tisztítást.

A térkő a burkolás igazán környezettudatos megoldása

A térkővel való burkolás segíti a talaj egyenletes vízháztartásának a kialakulását. A hézagokban elszivárog a csapadék, és nem gyűlik össze a burkolat szélén.

A beton természetes termék. A beton gyártáshoz természetes anyagokat használnak fel, és ezek előállításakor sem szennyezik a környezetet.

A térkő gyártáshoz használt beton mészből, cementből, vízből homokból és kavicsból áll. Egy-egy adott térkőhöz különféle adalékanyagokat, pl. természetes kőőrleményeket és színező anyagokat használnak még fel. A felhasznált adalékanyagok a térkő tartósságát javítják, vagy éppen a szépségét fokozzák. Ezek az adalékanyagok is természetes anyagokból készülnek.

A térkövek megvásárlásával és kertjébe való beépítésével a környezetét is óvja a túlzott terheléstől.

Könnyű átrakás, javítási, pótlási lehetőség

A térkő burkolat elemekből van összerakva, amely rugalmasan képes mozogni a talajjal együtt. A burkolat elbontásakor, átalakításakor nem lesz bontási törmelék. A felszedett térkövek újra lerakhatók, és ugyanúgy néznek ki, mint az átrakás előtt.

Térkő burkolata elkészítéséhez mikor kezd hozzá?