Az építkezés során vannak olyan munkák, amelyeket nem érdemes apró részletekben elvégezni. Igencsak furcsán néznénk a kőművesre, ha pl. azt ajánlaná, hogy a homlokzati falak kőporozását csak most és csak nekünk sakktáblaszerűen, kis kockákban oldaná meg.

Igaz, hogy a munka tovább fog tartani, és ezért mélyebben a zsebünkbe kellene nyúlni, de ezért bőségesen kárpótol bennünket az elkészülő fal esztétikai élménye, változatossága. Talán nem repesnénk örömünkben a lehetőségtől, hogy a kivitelezés szakszerűtlenségéről már nem is beszéljünk.

Ezzel szemben az építkezésben is vannak olyan területek, ahol az elemekből kirakott felületnek egyértelmű esztétikai előnyei vannak. Beton burkolatok elkészítéséhez a betonozás egybefüggő felületet ad, de a térkövekből kirakott burkolat sokkal inkább szemet gyönyörködtető.

A térkővel való burkolás tovább tart, mint a betonozás, de ezért a plusz munkáért már sokkal többen vagyunk hajlandóak mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Ön is térkő burkolatot álmodott meg a kertjébe?

A térkő burkolat legfőbb előnyei

Az elemekből összerakott térkő burkolatnak egyébként is számos előnye van a beton burkolattal szemben.

  1. A beton térkő változatos forma és színválasztéka, valamint eltérő méretei lehetővé teszik, hogy a kert stílusához, hangulatához jól illeszkedő burkolatot alakítsunk ki.
  2. További előnye, hogy az esztétikai élmény nem jelent végletes kialakítást. A terület esetleges átalakításakor, vagy pl. csőtörésnél a térkövek károsodás nélkül felszedhetők, és a hiba elhárítása után akár az eredetivel megegyező esztétikai megjelenésben és minőségben újra lerakhatók.
  3. A beépítése majd utána az esetleges bontása átépítése nem igényel gépeket, nem jár zajjal, valamint nincs törmelék és nincs szemét. A térkő nemcsak maximálisan szomszédbarát, hanem környezetbarát megoldás is, mert természetes anyagokból készül.
  4. A növények számára is természetesebb élőhelyet biztosít, mint a betonozás. A térkő szellőzik is a fugákon keresztül, és a talaj is nedvesebb marad. Ha szakszerűen építjük be, akkor egyenletes lesz a felülete, nem lesznek tócsák a burkolat felületén, a víz gyorsan felszárad, hisz elszivárog a fugákon keresztül.

Ezek az egyértelmű előnyök természetesen azzal járnak, hogy a térkövezés lassabban halad, és az ára is magasabb, mint a betonozás, de ezért bőségesen kárpótol bennünket a burkolat szépsége.

A beton térköveket ezért ma már nagy arányban használják közterületek és magánházak építésénél is. Sétálóutcák, parkok, parkolók, járdák és járdaszegélyek építésekor és parkosított kertek kialakításakor ma már a térkő az első számú építőanyag.

A legnagyobb térkő gyártók

A térkövek iránti megnövekedett igényeket érzékelik a gyártók is, és rendkívül nagy forma és színválasztékban gyártják a szebbnél szebb térköveket.

Hazánkban a legismertebb térkövek a Semmelrock és a Leier térkő. Emellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a teljes egészében magyar termék, a Barabás téglakő.

A Semmelrock térkövek gyártása

Semmelrock Citytop szürke teraszburkolat

A Semmelrock Citytop szürke térkő burkolata remekül kiemeli a zöldellő bokrok szépségét.

Az osztrák Semmelrock ma már a Wienerberger csoport tulajdonában van. A Wienerberger számos egyéb termékével is jelen van a magyar piacon, és a térkövek iránti jelentős hazai keresletet érzékelve Magyarországon gyártja a hazánkban forgalmazott térköveit.

A Semmelrocknál a térkövek funkcionalitása mellett nagy figyelmet fordítanak a megjelenésre, a designra is. Ezt fejezi ki térköveik széles forma, stílus és színválasztéka is. A klasszikus formáktól a design térkövekig széles választék áll a vásárlók rendelkezésére.

Termékeik rendkívül népszerűek, és a legnagyobb közterületek burkolásától kezdve a magánházak kertjeiig, garázsbejárók burkolatáig rendkívül változatos formában megjelennek.

Honlapunkon is megtalálható széles termékválasztékuk, amely a térkövek mellett tartalmazza a járólapokat, rézsűköveket, hullámköveket természetesen burkolatok elkészítéséhez szükséges szegélykövekkel együtt.

A Leier térkövei sem maradnak le

Leier Regnum Naturo burkolat

A Leier Regnum Naturo lapjainak rusztikusan elegáns megjelenése jól harmonizál a gyöngykavicsos terasz burkolattal.

A Leier is osztrák vállalat, és hogy mennyire komolyan veszik a magyar piacot, mutatja az is, hogy a Leier a legnagyobb hazai építőanyag gyártó. A térkő mellett számos egyéb építőanyagával nemcsak forgalmazóként, hanem gyártóként is jelen van a magyar piacon.

A kertépítéssel kapcsolatos termékcsoportjába térkövek és a hozzá kapcsolódó szegélykövek mellett kerítéskövek, virágtartók, gyeprácsok és egyéb kiegészítő elemek széles választéka tartozik.

A Leier térkövek is kifejezetten kedveltek nemcsak a közterületi beruházók, hanem a házuk környékét és kertjüket csinosítók között is. A Leier térköveinek teljes termékválasztéka megtalálható honlapunkon.

Egy nagy magyar sikertörténet a burkolatos világban

sárga-piros Barabás téglakő járda burkolat

A sárga-piros Barabás téglakő burkolat az Ön kertjében is évtizedeken át megkönnyíti járását

A Barabás téglakő az utóbbi évtized egyik hazai sikertörténete. A 90-es évek közepén magánvállalkozásként induló cég a 90-es évek végétől gyárt térburkoló betonkövet. Termékeik egyre sikeresebbek lettek a vásárlók körében, és folyamatos termékfejlesztésük révén 2009-ben jöttek ki a téglakő termékükkel, és a cég neve is Barabás Téglakő Kft. lett.

A Construma újdonságdíjas Barabás téglakő szintén népszerű térburkoló kő a szakemberek és az építtetők körében is. A cég ma már hazánk egyik legnagyobb betonkő gyártó kapacitással rendelkező sikeres vállalkozása.

Honlapunkon megtalálja az 5 féle színben és 3 féle vastagságban gyártott téglakő termékeket.

  • A legnépszerűbb sárga-piros színűt 5, 6 és 8 cm-es vastagságban is gyártják.
  • Az antracit-barna színű 8 cm-es, a barna-piros színű 6 cm-es vastagságban gyártott.

A három térkő márka közül melyiken fog lépkedni évtizedeken át?