Ha egy gondosan ápolt kertet szeretne építeni, akkor kertjének a gyepes területek is kimaradhatatlan részei lesznek.

Igaz, hogy kora tavasztól késő őszig munkát ad majd, de ezzel a heti néhány órás elfoglaltsággal több dolgot is nyerhet. A gyeppel borított felületen még esős idő után is tud sétálni majd. A gyerekei vígan labdázhatnak a kellemes napsütésben, Önök pedig gondtalanul napozhatnak a kora délelőtti és késő délutáni órákban. Az persze könnyen előfordulhat, hogy Önök és a gyerekek nem fogják tudni egyszerre élvezni a kellemes napsütés és a felhőtlen labdázás örömét. Meg kell osztozniuk majd kertjük zavartalan használatán.

Mire jó a beton gyeprács?

semmelrock gyeprács

Semmelrock gyeprácskő kerti út vagy parkoló fűbarát burkolásához.

A zöld felület szépségét nem fogja emelni a gyeprács, praktikus használati tulajdonságait azonban annál inkább. Gondoljon csak bele, hogy ha nemcsak Önök járkálnak a gyepen, hanem reggel és este végighajt rajta a kocsival, akkor a kerekek nyomvonalán hamar meg fognak fogyatkozni a fűszálak. A beton gyeprács burkolat a teherbírását növeli meg a pázsitnak.

Száraz időben nincs nagy gond, amikor napjában kétszer végighajt a füves területen. Azonban egy kiadós tavaszi zápor vagy nyári zivatar után már nem lesz ennyire rózsás a fűszálak helyzete. A kiadós esőtől felázott, laza talajban mély nyomot tud hagyni a négy kerék. Nem csak képletesen, hanem a valóságban is.

Leier beton gyeprács

Miért lenne jó Önnek a beton gyeprács kocsibeállója burkolatának?

Ha gyeprács van az udvaron, akkor eső után sincs ilyen talajba vágó gond, mert a gyeprácsos felület játszi könnyedséggel elbírja személyautója súlyát. Azt nem mondhatjuk, hogy egy fűszál sem fog meggörbülni az udvaron, de azt igen, hogy nem fog károsodni a fűfelület.

A gyeprácskő arra lesz jó, hogy legyen egy szilárd burkolat a gyepráccsal borított területen. Mégpedig egy olyan burkolat, ami a gyeprács hézagaiban bujkáló fűszálaknak hála a zöld felület látszatát fogja kelteni. A rácslyukakban ki tud nőni a fű, és el tud szivárogni a lezúduló eső és az olvadó hó is. A hézagokban növekvő zöld fű szép, természetes hatású burkolatot eredményez a kertben.

A beton gyeprács nemcsak a tágas udvaron vagy a kocsibejárónál lesz praktikus, hanem olyan kertben kanyargó úton is, ahol nagyobb fák vannak. Egy ilyen kertben egy teljes fedést biztosító, szilárd út a fák vízkészletét is megcsappantatná. A beton gyepráccsal azonban nem lesz ilyen gond. A fák gyökereihez továbbra is zavartalanul le fog szivárogni a víz.

Még valami a gyeprácskő mellett

Vakondok ellen is jó lesz, mert a kis fekete földtúró hamar rájön, hogy a gyeprács burkolat alatt nem tud olyan lazán feljönni a felszínre. Ezért hamar kedvezőbb földfelszíni landolással kecsegtető területek felé veszi az irányt.

A gyeprács lerakása

A gyeprács fektetése nem egy ördöngös dolog, akár házilag is hozzáláthat.
Nincs szükség szakemberre a lerakáshoz, és szegélyt sem kell kialakítani a burkolat köré. Munka van vele, és ügyelni kell az egyenletes lerakásra, de ezen túl semmi olyan nincs, amit egy háza körül ezt-azt elvégző ember ne tudna megcsinálni, még akkor is, ha korábban még sohasem rakott le gyeprácsköveket. Vágjon bele bátran, sikerülni fog.

Arra azonban figyelni kell, hogy laza szerkezetű, például homokos talajra körültekintően kell lerakni még a beton gyeprácsot is, mert nagy terhelésnél nem lesz biztonságos. Megfelelő alátámasztás híján egy tehergépkocsi ráhajtásnál könnyen megcsúszhat a burkolat. Ha azonban az udvara talajával nincs ilyen gond, akkor bátran hozzáláthat a gyeprács burkolat kialakításának.