Ha szereti a ház körüli munkákat, akkor ezek elvégzésével is sok kiadást megspórolhat. Tágíthatja az anyagi lehetőségeiket azzal is, hogy saját maga fogja lerakni a térköveket. Az anyagokat így is meg kell vásárolni a burkolathoz, de a térkő lerakás lépéseinek elvégzésével a kivitelezés munkadíját már meg tudja takarítani a családi kasszának.

Ha élete első burkolatát fogja elkészíteni, akkor nézzen utána a térkövezésnek, és ne spóroljon a tájékozódásra szánt idővel. Ez ma már nem okoz nehézséget. Kétféleképpen is könnyen kaphat segítséget:

  • A nagyobb építőanyag kereskedésekben is sok segítséget adnak a lerakáshoz a több éves tapasztalattal rendelkező munkatársak.
  • Az interneten is részletesen utána tud nézni mindennek. Például itt, ebben a cikkben is sok hasznos infót kap majd a térkövezésről.

Melyek a térkő lerakásának lépései?

1. Első lépésként jelölje ki a térkővel burkolandó területet

Ha végiggondolta kertjében a térburkolat és a zöldterület arányát, és eltervezte a kialakítandó burkolatot, akkor el is jött a megvalósítás ideje.

2. Földmunkák elvégzése, alapozás

térkő szegély kialakítása

Térkő szegély kialakítása azért, hogy burkolatának szélső térkövei is stabilan álljanak

Szegélyezésre van szükség ahhoz, hogy elmozdulás mentesen állhasson a burkolat a legnagyobb terhelés alatt is. Ehhez a szegélyköveket érdemes betonba ágyazni. Ahhoz, hogy már a burkolat szélén lévő szegély is stabilan álljon, arra van szükség, hogy az alap érjen túl a burkolásra kijelölt területen. Erre a plusz területre a szegély kialakításához van szükség.

A csapadékvíz és a hólé elvezetésére a burkolatot az ennek megfelelő lejtéssel érdemes kialakítani.

Minél nagyobb terhelésre készül a burkolat, annál nagyobb jelentősége van az alap előkészítésének. Laza szerkezetű talajnál az alapot tömöríteni kell, és még az is előfordulhat, hogy érdemes kicserélni a burkolat alatti talaj felső rétegét.

Már az alapot érdemes kellően simára kialakítani, és tömöríteni, mert így könnyebben halad majd a munka.

3. Fagyvédő réteg kialakítása

Fagyvédő rétegnek zúzott követ, nagy szemcséjű kavicsot vagy homokos kavicsot érdemes használni, mert a burkolat alatt ezek fogják jól bírni a téli fagyokat.

Az egyenletes eligazítás után a fagyvédő réteget is tömöríteni kell, és érdemes odafigyelni a tömörítés utáni megfelelő magasságára is. Plusz-mínusz 1-2 cm természetesen nem jelent gondot, de jelentős eltérés azért ne legyen a tervezett magasságtól. Ezt a magasságot, illetve a fagyvédő réteg vastagságát pedig a fagyhatárhoz érdemes igazítani.

4. Teherhordó réteg elkészítése

A teherhordó réteget a fagyvédő rétegnél kisebb szemcsenagyságú kavicsból érdemes elkészíteni. Ezt is a megfelelő magasságban lerakva kell elegyengetni és tömöríteni. Arra érdemes figyelni, hogy az elegyenlítésnél, hogy itt már ténylegesen ki kell alakítani a vízelvezetéshez a burkolat szükséges esését.

5. Ágyazat kialakítása

A teherhordó rétegre kerül a 2-5 cm vastagságú ágyazó réteg, amit már nem kell tömöríteni, hanem egy lehúzó léccel simára elegyenlíteni, és erre kerülnek majd a térkövek.

6. A térkövek lerakása

Ha nem szeretné feleslegesen vágni a térköveket, akkor a térkövek lerakását a burkolat legmélyebb pontján valamelyik egyenes oldal mellett érdemes elkezdeni. A térkövek lerakásakor előre halad. Maga előtt igazítja el, és húzza le léccel az ágyazó réteget, és a már lerakott burkolaton állva rakja le az újabb köveket a szükséges fugaközökkel, körülbelül 3-5 milliméteres közökkel, egyenletesen haladva.

A lerakáskor arra figyeljen oda még, hogy a térkövek egyenletes magasságban legyenek. Ezt egy egyenes lécet soronként a burkolatra fektetve tudja a legkönnyebben ellenőrizni. Az is fontos, hogy a léc ne vízszintes állásban legyen a térkövek felett, hanem legyen meg a szükséges esése a csapadékvíz elvezetéséhez.

Az ágyazat a lerakás után még tömörödni fog ezért a burkolat felszíne kb. egy centiméterrel magasabban legyen a végleges szinthez képest.

Ha színes térkövekből készül a burkolat, akkor az egyenletes színeloszlás érdekében több raklapot érdemes egyszerre megbontani, és keverve lerakni a térköveket. Így az egyes raklapok közötti esetleges árnyalatnyi eltérések el fognak keveredni a lerakott burkolatban. Egyöntetűbb lesz így a burkolat.

Mintás burkolat lerakásakor a megtervezett minta szerint kell a térköveket lerakni. Ehhez lehet, hogy érdemes készíteni egy vázlatot segítségképp.

A burkolat széleinél, aknatetőnél, korlátnál vagy más burkolatban elhelyezkedő tárgynál nem fog mindenütt odaférni az egész térkő, ezért a hiányzó részekre a szükséges méretben be kell vágni a térköveket. Figyeljen a lerakás gazdaságosságára is. Vágásra a valamilyen szempontból hibás térkövek épen maradt részét is fel tudja használni.

7. Fugázás

A térkövek közötti hézagokat száraz homokkal vagy folyamhomokkal töltse fel, és söpörje be. Nedves állapotban nem lesz megfelelő a fugaközök feltöltése, mert nem beperegnek a szemcsék a fugaközbe, hanem megtapadnak a térkövek falán.

Milyen segítségre van még szüksége térkő burkolata elkészítéséhez?

  • A (+36-26) 375-171-es számon térkövekhez értő munkatársunk segít Önnek.