A természetes kőből hasított terméskő lapok talán legfőbb előnye a környezetbe harmonikusan illeszkedő természetességük. A kőlapok kialakításakor a lépésbiztonságot kell szem előtt tartani. A hasított kőlapok eléggé egyenletesek ahhoz, hogy biztonságos járást, biztos lépést adjanak, de nem annyira simák, hogy tükörsimaságukkal csúszásveszélyt jelentenének.

A legtöbb természetes kő tömör, egyenletes, mégis megfelelően érdes felülettel rendelkezik, ezért természetüknél fogva biztosítják a biztonságos járást. Ha pedig a lépésbiztonság nem biztosított, akkor a felület megmunkálásával, érdesítésével kell biztosítani a közlekedés biztonságát.

hasított kő térburkolat

Hasított kő burkolat

A terméskő lapok természetes formájukban hasított terméskő lapokként kerülhetnek kertje burkolatába. Ezeket a megmunkálás során hasított lapokat változatos méretük, megmunkálatlan, bordázott felületük és szabálytalan alakjuk jellemzi.

  • Ezekkel a szabálytalan alakú, változatos vastagságú és felületű terméskő lapokat jól tudja használni kerti utak burkolataként akkor, ha a betonból készült burkolatok helyett természetes kő burkolatot szeretne a kertjébe.
  • Teraszburkolatként azonban nem igazán használhatóak, mert a kerti bútorok nem állnak meg rajtuk stabilan. Ugyanez lehet a helyzet azokkal a kerti pihenőhelyekkel is, ahol a székek mellett egy kerti asztal is található a pihenőhely bútorai között.

A szabálytalan alakú hasított lapok helyett a szabályos, derékszögű, fűrészelt lapok már erkélyeken, teraszokon és a kertben kialakított pihenőhelyeken is egyenletes burkolatot alkotnak, és ezért stabilan megállnak rajtuk az itt használatos kerti bútorok is.

Az egyenletlenebb hasított kőlapokkal szemben a fűrészelt lapokat a kibányászott nagy kőtömbökből egyenletes vastagságban és méretben gépi fűrészeléssel állítják elő a gyártás során. A kőtömbök egyenletes vastagságra fűrészelet vágása után a kőlapok felületét is többféleképpen meg lehet munkálni a felhasználás céljának megfelelően.

  • Falburkolatként már akár az 1 cm vastag fűrészelt terméskő lapok is használhatók. Kültéri talajburkolatként azonban a fagyállóság mellett legalább 3 cm-es vastagságra is szükség van. A gyalogos forgalomra használt természetes kőlapok így legalább 3 cm vastagak, de inkább 4 cm vastagságúak legyenek.
  • A burkoláshoz szükséges vastagság a burkolat felhasználási céljától, a várható terheléstől, a kőzettől és a lapok méretétől is függ.
  • A fűrészelt terméskő lapokat 8 cm-es vastagságig nevezzük lapoknak. Az ennél vastagabb fűrészelt kövek már nem lapok, hanem kőtömbök.

Ezek a fűrészelt terméskő lapok lehetnek egy oldalt és kétoldalt fűrészelt lapok is.

  • Az egy oldalt fűrészelt lapokat a fűrészelt oldalukkal felfelé tudja lerakni burkolatként és a lapok egyenletlenségeit a burkolat alapjának kialakításával tudja ellensúlyozni. Ezek az egyoldalt fűrészelt lapok lehetnek szabálytalan alakúak, vagy pedig téglalapra vagy négyzetre vágott lapok is.
  • A kétoldalt fűrészelt szabályos lapok nemcsak kétoldali fűrészelésükkel, hanem szabályos alakjukkal is megkönnyítik a kövek lerakását. Ezeknek a lerakásával tud egyenletes, természetes burkolatot kialakítani a kertjében. Beton alappal rendelkező területek, például teraszok burkolására csak ezeket a kétoldalt fűrészelt szabályos lapokat tudja felhasználni.

A fűrészeléssel kialakított terméskő lapok éleinek a kialakítása és felületi megmunkálása többféle lehet.

  • Az élek kialakítása lehet bányanyers szabálytalan, fűrészelt szabályos vagy pedig kézzel pontosan megmunkált élkialakítású is.
  • A terméskő lapok felületi megmunkálása is többféle lehet. Ezek a felületi munkálatok kiemelhetik a burkolat mintázatát, növelik a lapok érdességét, csúszásbiztonságát. A túlságosan simára csiszolt, polírozott kövek ugyanis jól illeszkedhetnek beltéri burkolatként való felhasználáskor, azonban kerti burkolatként nem igazán praktikusak.
  • A simára csiszolt kövek ugyanis csapadék hatására csúszóssá válhatnak.

A beltéri felhasználáshoz készült csiszolt burkolatokkal szemben a kültéri felhasználáskor a nedvességgel szembeni csúszásbiztonság biztosítása elsődleges fontosságú követelménye. Emiatt a kültéri felhasználáshoz alkalmazott felületi megmunkálások lehetnek:

  1. A szemcsézés. A pontszerű űtésnyomokkal szemcsézett kőlapok lehetnek enyhén vagy közepesen szemcsézet kőlapok. A szemcsézés kiemeli a kő természetes szerkezetét, mintázatát, és a burkolat érdességét, csúszásbiztonságát is növeli.
  2. A rovátkolás a szemcsézés egyik fajtája. Ilyenkor nem pontszerű mélyedéseket, hanem egyenes, kőbe vésett rövid csíkokat alakítanak ki a kőlapok felületén. Ezek a bordázott hatást keltő kövek nemcsak a csúszásbiztonságot növelik, hanem egyfajta mintázatot is adnak a kőnek.
  3. Homokszórással is készülhet a kőlapok felületi kialakítása. Ilyenkor a felület érdesítéséhez haszhnálatos kőszemcséket homokszórással viszik fel a burkolatra.
  4. A bordázást a lépcsők fellépőfelületének kialakításakor a lépés biztonságának biztosításához használják.
  5. A csiszolást, polírozást pedig beltéri használatra készülő nappali, konyha és fürdőszoba, valamint falburkolatok esetén, illetve homlokzati burkolatok kialakításakor alkalmazzák.

A szabálytalan formájú terméskő lapokat szabálytalan mintákban tudja lerakni burkolatként. A fűrészelt és szabályos, derékszögű formára vágott lapokat rendezett minták változatos mintázatával tudja lerakni a terasz vagy egyéb burkolat kialakításakor.