Az időjárás az utóbbi években eléggé bolondos, ezért nem is nagyon lehet jó előre kiszámítani, hogy mikor érkezik meg a tavasz. Sokszor már február végén is szépen süt a nap, de volt már olyan március 15-e is, amikor két nappal előtte még javában esett a hó. Az idén pedig 15-e után volt egy kiadós hóesés. A hóesés pedig nem éppen megfelelő idő a tavaszi kerti munkákhoz.

Ezért is érdemes óvatosan bánni a kerti munkák elkezdésével. Ha túl korán kezdi el a metszést a kertben, akkor egy kiadós kora hajnali fagy bizony kárt tehet a megmetszett gyümölcsfa ágakban és rügyekben.

Nem érdemes tehát kockáztatni egy fagyot a túl korai tavaszi munkákkal, de persze túlságosan lemaradni sem érdemes a tavaszi munkákkal. Emellett persze biztos az is befolyásolja a tavaszi munkák elvégzésének idejét, hogy mikor van ideje éppen megmetszeni a kertben a fákat, vagy felásni a veteményeskertet, és elültetni a növényeket.

A jó idő beköszöntével a legfontosabb feladata a metszés. Ha több gyümölcsfája is van a kertben, akkor ezeknek a megmetszése a legfontosabb. A metszéskor nemcsak az elhalt ágakat távolítja el a fákról, hanem elvégzi a szükséges ritkítást és alakra vágást is, hogy ne sok kis apró, hanem szép nagy gyümölcsöket tudjon leszedni ősszel a fákról.

A gyümölcsfák mellett a bokrokat, cserjéket és a sövényt is érdemes megmetszeni, formára vágni.

Március közepéig a metszhető sövények még visszavághatók. A virágzó cserjéknél már jobb ha utánanéz annak, hogy virágzás előtt vagy inkább virágzás után érdemes metszeni az Ön kertjében található cserjéket.

A téli fagyok közeledte előtt biztosan betakarta a szőlő és rózsatöveket. Ezeket márciusban, pontosabban a reggeli fagyok elmúlta után ki kell már fedni.

Ha különféle díszfüvek vannak a kertben, akkor azokat az új hajtások megjelenése előtt kell visszavágni. A visszavágáskor az elszáradt fűszálakat fogja össze, és metszőollóval vágja le. Ezt úgy nagyjából 10 cm-es magasságban érdemes megtenni.

kerti térkő burkolatok

Nézze meg a térkő burkolatok állapotát a kertben

A térkő burkolatoknál a terasz burkolatát, a kerti utakat, a garázsbejárót és a ház körüli, térkővel burkolt járdák állapotát érdemes felmérni a téli fagyok elmúltával.

Érdemes letakarítani a terasz térkő burkolatát, és felmérni, hogy nem tett-e kárt benne a a téli fagy. A teraszon mozgatható virágládákat vagy dézsában tárolt növényeket érdemes átrakni másik helyre, legalábbis addig, amíg a helyüket a burkolatra tapadt moha vagy sárfoltoktól megtakarítja. A könnyű házi seprű helyett jobb, ha erős sörtéjű ipari seprűt használ a kosz eltávolítására. Ha túlságosan nagy a szennyeződés, akkor nagynyomású mosóval érdemes letakarítani a burkolatot, és a szennyeződések eltávolítására használjon térkő tisztító szereket.

A megfakult térkő burkolat színét szépen vissza lehet állítani valamilyen térkő impregnáló szer használatával. Ilyenkor próbaképpen először csak néhány szélső térkövet kezeljen le. Ha azt látja, hogy szépen visszatér a térkő eredeti élénk színe, akkor érdemes a burkolat egészének felületét impregnálni.

Ha bővíteni szeretné a burkolatot, akkor is érdemes ezt a munkát tavasszal, még a kerti növények virágzása előtt megtenni.

Tervezi az idén kertjében térburkolat építését vagy megújítását?