Ha kicsi a kiválasztott cipő az üzletben, és szorítja, akkor jó tanácsként gyakran kapja meg az eladótól, hogy vegyen egy számmal nagyobbat, hogy ne szorítson. A bőrcipő hordás közben egyébként is tágul, és kényelmesebb lesz. Kertje szűkösségét azonban már nem olyan könnyű megoldani, mint a cipővásárlás jól ismert nehézségét. Vannak azonban a kert szűkösségének tágítására használható megoldások a kerítés arrébb építésén kívül is. Megnézi ezeket az ötleteket a cikkben?

Ha takarékosan kell gazdálkodni a négyzetméterekkel, miközben nekiül kertje megtervezésének, akkor előbb-utóbb valószínűleg bajban lesz. A helyhiány mellett a bőség zavarával fog küzdeni. Főleg akkor, ha kapja az újabbnál újabb ötleteket is a családtagjaitól.

Gondolt már rá, hogy mi minden lehet egy remekbe szabott kertben?

  • hangulatos teraszos ház virágágyással

    Szereti a virágokat? Egy hangulatos teraszos otthonra vágyik zöldellő növényekkel és virágokkal?

    „Szerintem egy terasz mindenképp jó lenne.”

  • „Kellene egy szalonnasütő is a kertbe.”
  • „Olyan szép lenne egy gyönyörűen pompázó virágágyás a ház előtt valahol.”
  • „Láttam egy nagyon szép kerti utat is az egyik lakberendezési magazinban. Olyan jól nézett ki.”

És ezek még nem is annyira földtől elrugaszkodott ötletek ám, mert nem kacsalábon forgó úszómedencéről vagy egy kerti tóról álmodozik valamelyik családtagja, hanem tényleg olyan hasznos lehetőségekről, amelyeket érdemes lenne ki is alakítani a kertjükben.

Csak persze az a helyzet, hogy ezek mellett még kellemes árnyékot adó fákra, hangulatos pázsitra, a kertkaputól a bejárati ajtóig vezető járdára és ház körüli járdára is szükség lenne még. Ha ezeket mind-mind végiggondolja, és megpróbálja elhelyezni a kertben, akkor rá fog jönni, hogy ha mindezeket szeretnék kialakítani, akkor mindössze három apróság nem stimmel. Vajon mi lehet ez a három dolog?

Mi lehet az akadálya egy remekbe szabott kert megépítésének?

  1. Túl nagy lett a ház, ezért túl sok helyet vesz el a terasz vagy a ház körülre tervezett járdából.
  2. Vagy pedig túl kicsi a kert, és a kerítést kellene néhány méterrel arrébb építeni álmaik valóra váltásához.
  3. Emellett pedig a harmadik dolog sem annyira közömbös, mert az pedig a családok többségében legtöbbször a fránya anyagiakról szól. Gyors fejszámolással sem nehéz rájönni, hogy csak a fentebb felsorolt kerti látványosságok megépítéséhez szükséges anyagokért is többet kellene fizetni, mint amennyit a családi költségvetésből a kert kialakítására tudnak fordítani. Ekkor pedig még nem is beszéltünk arról, hogy valakinek mindezt még meg is kell tervezni, utána pedig megépíteni.

Ha szeret kertje kialakításával foglalkozni, és a családja is annyira benne van az ötletelésben, hogy 1-1 ötlet gazdája még segíteni is hajlandó lesz majd a munkában, akkor is nagy fába vágja a fejszéjét.

  • Ha saját maguk végzik a kert építését, az anyagokat bizony akkor is meg kell venni.
  • A kerítés arrébb építését sem lehet megbeszélni a szomszédokkal.
  • Házuk kisebbre építésébe pedig még 1-1 jó kerti ötletnek a gazdája se igen menne bele.

Úgyhogy nem marad más hátra, mint az, hogy a családi kupaktanács megpróbálja megrostálni a jobbnál jobb ötleteket, legalább annyira, hogy beleférjenek a kertépítésre szánt költségvetésbe, és amennyire lehet, megpróbálják tágítani a teret a kertben.

  • Az ötletekről vitázó családi beszélgetésekhez nem szeretnénk hozzászólni :).
  • Kertjük tágításához azonban néhány használható megoldással tudunk segíteni. Ezek közül majd melyeket fogják használni kertjük megépítésekor?

Jobbnál jobb tértágító ötletek kertje tágításához

  1. virágágyás felfelé terjeszkedve

    Magas növésű növényekkel, futónövények ültetésével felfelé is növelheti a teret a virágágyásban

    Ha szereti a virágokat, akkor virágágyásra mindenképp szükség lesz a kertben. Egy virágágyással azonban nemcsak szélességben és hosszúságban terjeszkedhet, hanem felfelé is. Futónövények ültetésével felfelé is bővítheti a virágágyást. Valamilyen támasztékra felfuttatva látványosságnak is kiváló lehet például egy csodálatosan felfuttatott futórózsa lugas a ház körül.

  2. A magas növények egy kis kertben eléggé leszűkítik a teret. Ilyenkor az lehet a megoldás, hogy alkalmazkodik a kerítés által határolt területhez, és kicsiben kezd el gondolkodni. Nagy fáknak egy kis kertben nincs elég helyük. Ezért válasszon kis lombkoronájú fákat. Sőt még jobban jár akkor, ha fák helyett bokrokat és cserjéket ültet a kertben.
  3. virágágyás a kertben

    Ha még magasabbra építi a virágágyást, és az ágyás falán futónövények futnak, akkor ezzel még jobban tágítja a kertet.

    A különböző szintek is a tágasabb tér hatását keltik. Ezt kihasználhatja például azzal, ha a teraszt lábazatra építi, és a ház magasságával egy szintben lesz kialakítva. Vagy pedig magasított virágágyásban is gondolkodhat a ház előtt. Ilyenkor a virágágyás oldalfalán lefelé is futhatnak a kúszónövények.

  4. Egy kis kertben is lehet szinteket építeni és mélységet csempészni különböző magasságú növényekből. Ha túl kicsi a hely, és túl sok a kertépítés ötlet, akkor a kertjébe gondosan kiválasztott növényeket ültesse egymás mögé magasságuk szerint.
    • A hátsó részbe kerüljenek a magasabb növények, például a különböző bokrok és cserjék.
    • Eléjük kerülhetnek a közepes magasságú növények, ezek lábához pedig a törpe növésűek.
    • Emlékszik arra, hogyan álltak be a ballagáskor az osztálykép elkészítéséhez. Kicsik elől, nagyok hátul. Ha pedig olyan sokan voltak, hogy két sornál többre volt szükség, akkor gyorsan előkerült egy pad is, és az első sor magassága a leüléssel még tovább kisebbedett. Vegye csak elő bátran a ballagási fényképüket, és pontosan így kell majd sorba állítania a kertben is a zabolátlanul magasodó növényeit. Máris pontosabban látja maga előtt a kertjét néhány év múlva?
  5. Azzal is sokat segít kertje nagyobbnak láttatásában, ha kertje eltérő jellegű területeinél minél kevésbé csapong a különböző stílusok között, és hasonló növények fognak egy helyre kerülni, és nem szórja szét kedvenceit az egész kertben.
  6. A kiválasztott növények színével is finoman tudja befolyásolni a térlátást. Sötét színű virágok ültetésével szélesíteni tudja a teret. Például a kék színű virágokat kedvelő kiskert tulajdonosok nagy előnyben vannak, amikor kertjük optikai bővítéséről van szó.
  7. Nemcsak a növényekkel, hanem a térkő burkolatokkal is trükközhet finoman. Ha szűk a hely a kerti járdának, akkor annyi hely azért mindenképp legyen, hogy végig tudjanak menni rajta. Bevethet egy apró trükköt is. Ha az út közepére, egy hullámos vonalat épít be, akkor ezzel is szélesíti a burkolatot. Ráadásul még hosszabbnak is fog tűnni a ténylegesnél. Egy hullámos középvonallal szélességet és hosszúságot is belop majd kis kertjébe. A hullámzó vonalak a szemet nagyon könnyen meg tudják téveszteni.
  8. A nézelődő tekintetek kerítést kitoló kegyes megtévesztését azzal is nagymértékben segítheti, ha futónövényekkel takarja be a különböző funkciójú területeket elválasztó kerítéseket, támfalakat. Sőt a szomszédoktól elválasztó kerítést is bátran befuttathatja kúszónövényekkel. A legjobban persze akkor jár, ha olyan alacsony kerítést épít a szomszédos kertek felé, hogy könnyedén át lehet látni a másik kertbe is. Ha pedig a szomszédos kert stílusa egyenes folytatása az Önök kerti hangulatának, akkor még az a kegyes csalás is belefér a kertépítés képébe, hogy a szomszédos kert az Önök kertjének gondosan megtervezett folytatása. Mit számít az, hogy nem lehet átmenni a szomszéd kertjébe? Átnézni bármikor szabad, ha elég alacsony a kerítés :).
  9. kerekeken guruló kerti asztal

    Ötlet takarékos áron. Szeretne egy kereken guruló kerti asztalt eurós raklapokból?

    Kertje négyzetméterről négyzetméterre történő nagyításában nagy szerepe van kerti bútorainak is. Gondoljon csak bele! Minél kisebb kerti bútorokat választ, annál több hely marad mellettük. Azért persze a kerti székek és padok kialakításánál ne csak az optikai, hanem a kényelmi szempontok is számítsanak. Nem fogja segíteni a következő kerti vendégség hangulatának feldobását, ha vendégei órák hosszat kénytelenek lesznek szorongani a szűk székeken és padokon. Talán nem vágyik egy kereken guruló kerti asztalra eurós raklapokból. Mozgathatósága és barátságos bekerülési ára miatt azonban praktikus kerti bútora lehet. Emellett még ötletnek sem utolsó.

A kilenc kerttágító ötlet közül melyiket fogja használni kertje építésekor?