Egy napóra készítése a kertben nem is tűnik olyan nehéznek. Ez tényleg így is van. Van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelnie ahhoz, hogy az óra pontosan mutassa az időt.

Mit gondol? Kinek fordul meg a fejében egy napóra készítése?

Jól gondolja. Nyilván imádja az órákat, akit egy napóra elkészítés annyira lázba hoz, hogy a hobbija köré építi meg a kertjét.

A kert építésekor az a jó, ha a kert tükrözi tulajdonosának az ízlését és az egyéniségét. Nem feltétlenül kell saját magának, házilag megépíteni a kertet. Rábízhatja a munkát egy kertépítőre, és akár még a kert tervezését is szakembernek adhatja ki. A kerttervező úgyis úgy kezdi majd a munkát, hogy a kert adottságainak számbavételével együtt felméri majd a tulajdonos igényét is.

Erre nemcsak azért van szükség, mert a kertnek tényleg olyannak kell lenni, mint amilyet a kert építéséért mélyen a zsebébe nyúló elképzelt, hanem azért, mert a gondosan megtervezett kert tükrözi a tulajdonos személyiségét, és emellett még jól is érzi magát benne. Ez nem véletlen, hisz a tulajdonos fogja minden nap a házából kilépve, vagy a kertkapun belépve megpillantani a kertet, és a látványnak őt kell a legtöbbször jó érzéssel eltöltenie.

napóra készítése

Napóra készítése a kertben

Egy napóra készítésekor nyilvánvalónak tűnik, hogy a napóra a kert központi eleme lesz. Emellett azonban a kert többi részét is gondosan meg kell tervezni. A kert nagyságától és a tulajdonos további igényétől függően elhelyezhet benne még néhány virágágyást is akár a házból való kilépést biztosító terasz előtt.

Akár még egy kerti tó, vagy szökőkút is díszítheti a kertet.

A napóra készítése során mire figyeljen még oda a kert tervezésekor?

A kert jellegét persze a tulajdonos elvárásai mellett a környező telkek kialakítása, és a környék hangulata is meghatározza. Másra van szükség egy nagy forgalmú, sűrűn lakott, kis kertekkel kialakított városrészben, és másra a hellyel jóval szabadabban bánó külvárosi területeken.

Ha olyan szerencséje van, hogy a sűrű forgalom zajától távol, a külvárosban alakíthatja ki a kertjét, akkor nemcsak nagyobb csendre és nyugalomra számíthat, hanem még talán a kertje is nagyobb a zsebkendőnyi méretű belvárosi parcelláknál.

A környék jellegén és adottságain túl az is számít persze, hogy egy nyitott alacsony kerítéses kertben gondolkodik, vagy pedig egy magas kerítéssel elzárt, intimebb helyet szeretne kialakítani az otthona körül?

A kisebb forgalmú, külvárosi területeken nyugodtabb, békésebb az élettempó, és a környék is sokkal inkább átmenet lehet a városi és a falusias környezet között. A tágasabb hely mellett a külső külvárosi területeknek megvan az az előnye is, hogy nem kell a városi környezettől elvárt látványhoz alkalmazkodni. Egy napóra elkészítésekor ez kifejezetten előnyt jelenthet.

Egy kíváncsi tekintetektől elzárt telken még inkább szabadjára engedheti a fantáziáját. Nemcsak Ön tulajdonosként, hanem esetlegesen kertje tervezője is.

Ha szeretné még jobban hangsúlyozni a kert vidékies jellegét, ami megfelelő környezetet jelenthet egy napóra felállításához, akkor érdemes a lehető legtöbb zöld felület kialakítására, megőrzésére törekedni.

Ha nagyobb külvárosi kertjében egy vidékies jellegű kertet szeretne kialakítani a pázsitos, gyepes terület mellett a virágágyásoknak, vagy még a veteményeskertnek is van helye. Ha az órák szerelmeseként még kertészkedni is szeret, akkor a veteményeskertben és a virágágyások között otthon érezheti magát, és az idejét is kellemesen töltheti el növényei gondozásával.

A bőven termő zöldségek ültetésével még a család paradicsommal, paprikával és uborkával való ellátásáról is gondoskodik majd. Persze nem akkor fogják tudni levenni a paradicsomot, amikor kedvük támad paradicsomot enni, hanem ki kell várni a paradicsom érésének az idejét. Ezért cserébe kárpótolhatja az, hogy mégis a saját termésű paradicsomra várnak a piacon vásárolttal szemben. Ezek mellett még akár borsó vagy zöldbab ültetésével is érdemes foglalkoznia, hisz ezekből pedig jóféle leveseket tudnak majd főzni a család asztalára.

Ha pedig tényleg komolyan és hosszú távon gondolja a kertészkedést, akkor a zöldségek mellett még gyümölcsfákat is érdemes telepíteni a kertben. Nem feltétlenül a diófára gondolok, hisz azt a gyerekének ülteti az ember, viszont néhány alma, megy és sárga és őszibarack fa már a család gyümölcsfogyasztását is biztosítani tudja majd. Legalábbis annak egy részét biztosan.

Hobbikertész melletti hobbiórásként azonban nemcsak a házban szeretne látni néhány szép antik állóórát és asztali órát, hanem a kertben is legalább egy napórát. A napóra, amellett, hogy folyamatosan mutatja az idő múlását, jelzi az év leghosszabb és legrövidebb napját is.

Egy napóra felállításával nem éppen a legújabb nagyvárosi hóbortoknak hódol be. Napórákat már az ókori egyiptomiak is építettek. I. e 3500 táján.

Az óralap egy a pázsit szintjében lévő köralakzat, de akár meg is emelheti néhány tíz centivel az óra számlapját. Az „óralap” megemelésének nemcsak esztétikai, hanem praktikus okai is vannak: így ugyanis könnyebben le lehet róla olvasni a pontos időt. Persze nem a másodpercre pontosat, de azért egy tapasztalt napórás, elég pontosan meg tudja határozni a pontos időt a nap állásából még egy földbe szúrt pálca segítségével is. Persze a napóra valójában nem más, mint egy földbe szúrt pálca, amely köré egy számlalap, óralap van kialakítva.

Melyek a vidékies, napórás kert jellemzői?

A legtöbb kertnél a ház melletti terasz a kert leghangsúlyosabb része.

Taverna Gigant terasz burkolat

Leier Taverna Gigant terasz burkolat beige színben. Tetszik Önnek

Ha viszont óra gyűjtőként bolondul az órákért, mégpedig annyira, hogy a kertjében is felállít egy napórát, akkor a ház melletti, járólappal burkolt, kiemelt terasz mellett a terasz előtti füves pázsiton kialakított napóra lesz kertje meghatározó jellegzetessége.

A napóra persze nemcsak egy ősidők óta jól ismert időmérő alkalmatosság lesz, hanem a teraszra kiülő vendégek számára kézenfekvő társalgási téma is. A tulajdonos pedig csillogó szemmel beszélhet majd nemcsak a kertben található napóráról, hanem egyéb kedvenceiről is, amelyek megtalálhatók a házban.

A kert többi része persze valamilyen formában kötődik majd a napórához.

Milyen a napóra szerkezete?

A napóra készítés még ősibb mesterség, mint a híres svájci órások évszázados üzlete. Ezért aztán a napóra szerkezetek nem is annyira bonyolultak és összetettek, mint a svájci karórák tökéletes pontosságú óramű szerkezetei.

Meglepődne azonban, ha utánajárna annak, hogy milyen sokféle napóraszerkezet van. Pedig így van. Ha Ön is szeretne egy napórát a kertjébe, akkor sok-sok napóra változat közül választhat. Egyes típusok bonyolultak, összetett szerkezetek, mások egyszerűbbek. Pontosan úgy, mint az asztali órák vagy a karórák.

A napóra felállítását azonban egyszerű szerkezetekkel is meg tudja csinálni. Ehhez első lépésként szüksége van egy függőlegesen felállított rúdra, amely az idő múlását mutatja. Ez eddig még persze tényleg egy nagyon egyszerű napóra, mert, ezt az egyszerű, földbe szúrt árnyékvető pálcát már az ókorban is használták, sőt a természetközeli nomád népek még ma is elterjedten használják, például Afrika és Ázsia hatalmas területein. Európa városaiban azért meglehetősen ritka időmérő alkalmatosság ma már a napóra.

Ezt az idő múlását jelző pálcát egyszerűen leszúrja a földbe, és a pálca körbehaladó árnyéka mutatja az időt, illetve annak a múlását. A pontos idővel kapcsolatban azonban van egy kis probléma, mégpedig az az apróság, hogy a Föld tengelye ferde, ezért a Nap útja az égen minden nap egy kicsit módosul. Ennek hatására a pálca árnyékának helyzete is napról napra változik. Mit lehet ezzel a napóramű pontatlansággal kezdeni? Mit gondol?

A megoldás egyszerűbb, mint gondolná. A pontos idő mutatásához a pálcát egy kicsit meg kell dönteni, mégpedig úgy, hogy északi irányba mutasson. Ez máris egy pontosabb időmérő szerkezetet ad az udvaron.

Az így felállított napóra árnyéka egész évben állandó utat jár be. Az óra átállítása azért bekavar a képbe, de ha a téli-nyári időszámítás közötti eltérést bekalkulálja a mutatott időbe, akkor máris meg tudja határozni a pontos időt.

A kerti napórák beállítása persze nem 100%-osan pontos általában, de a pontos időtől való eltérés nem túl nagy szokott lenni. Ha sikerül beállítani, akkor egész nyáron megfelelően mutatja majd az időt. Ha pedig kételkedik a napórája pontosságában, akkor bármikor azonnal leellenőrizheti.

Az óralapon az órákat római vagy arab számokkal is jelölheti. Ha változik a nap járása, akkor a számokat könnyen odébb teheti. Ezért máris adja magát a feladat. A kerti pázsiton felállított napóralap ideiglenessége, nem a kezdetleges kialakítást szimbolizálja, hanem a napóra mindig pontos beállítását teszi könnyen lehetővé.

Egy kerti pad a napóra mellett

Milyen padot képzelt el a napóra mellett? Bármilyen megoldás jó lehet, csak arra kell figyelnie, hogy a déli tűző napon nem kellemes hosszú ideig üldögélni a napon. Vagy ilyenkor inkább a teraszról fogja nézni barátaival az idő múlását?

Kerti tó is legyen a kertben?

Egy kerti tó általában a kert hátsó részében mutat igazán jól. Ha a házból kilép, a teraszra, akkor látja maga előtt a füves pázsiton felállított napórát. A terasz és a pázsit között elhelyezhet egy virágágyást is kedvenc virágaival.

Ha szeret kertészkedni, akkor a napórát tartalmazó füves pázsit mellett a veteményes kert ágyásai zöldellenek majd. A kert mélyében pedig ott lesz a kerti tó, amely a teraszról szétnézve, vagy pedig a nappaliból kinézve is remek látványt nyújt majd. Ehhez persze előbb gondosan el kell készíteni.

Először is abban kell döntenie, hogy milyen nagy legyen a kerti tó. Amint ez megvan, akkor ki kell jelölni a tó körvonalát, majd következik a meder kiásása. Figyeljen oda arra is, hogy a meder alja vízszintes legyen. A medence szegélyén belül nem kell a teljes medret kiásni, mert itt nagyjából 30-40 cm mély padkát érdemes kialakítani a vizi növényeknek. Ennek a patka építésnek megvan az az előnye is, hogy a tó belső fala nem omlik le. Persze nem mindegy azért az sem, hogy milyen a kert talaja. Ha kötött feketeföld, akkor sokkal könnyebben áshatja a medence medret, mint amikor homokos talajban szeretne valami emlékezeteset alkotni. Persze lehet az utóbbi is emlékezetes lesz, csak nem a munka eredménye, hanem inkább a közben előforduló kínlódás, és nem várt beomlások miatt.

A medencegödör 60-90 cm mély lehet Az alját érdemes egy vékony réteg homokkal megteríteni, amire megy majd a rugalmas tófólia, amit a szélein nehezékkel érdemes rögzíteni. A homokra a fólia épségének megóvásáért van szükség, hisz az ásás közben a meder alján lehetnek olyan gyökerek, apró kövek, amelyek megsérthetnék a fóliát, és akkor ott bizony a medencébe feltöltött víz előbb-utóbb elfolyna, a szakadás mértékétől függően. Csak azt venné majd észre, hogy állandóan pótolni kell a medence vizét.

A medence feltöltése után a fólia a végleges helyére húzódik a mederben. A teljes feltöltés után a fólia helyzete már nem fog változni, ezért a széleken túlságosan kilógó részeket érdemes levágni, a megmaradó 30-40 cm-es kihajló részt pedig például terméskövekkel rögzíteni a medence szélén.