Egy modern, karakteres városi kert nem próbálja imitálni a rusztikus vidék hangulatát. Egyenes vonalaiban a modern városi környezet jelenik meg. Szakít a természetes formákat kifejező naturális megjelenéssel.

modern városi kert

A modern városi kertek legfőbb jellemzői az egyenes vonalak és a letisztult formák

A kert kialakításánál az egyenes vonalakban megjelenő modernség a meghatározó szempont. A modern tér kialakításánál a városi élet letisztult esztétikuma jelenik meg. Meghatározó jelentősége van az arányosan kiegyensúlyozott térkialakításnak, a letisztult vonalaknak. A nagyvárosi élet felgyorsult ritmusában minimális munkával is jól rendben tartható terekre, kertekre van szükség. A mindig rohanó városi ember még akkor sem ér rá sok időt tölteni a kertben, ha egyébként szeretne a kertben foglalatoskodni.

A modern kert egyenesek által meghatározott formavilága adott. A kert tulajdonosainak egyéni ízlésvilágától függ azonban a kertben megválasztott színvilág.

  • Ha valaki visszafogottabb, introvertált személyiség, akkor a visszafogottabb pasztell színek inkább a kedvencei.
    Egy nyitott, társaságot kedvelő személyiség azonban nem fél felvállalni a harsány színeket még a kertjében sem.

Hogyan lásson hozzá a kert tervezésének?

Mivel minimális a kert karbantartási igénye, ezért úgy érdemes kialakítani, hogy a kert fenntartására fordított időtől függetlenül lehetőleg minden évszakban jól mutasson majd. Ezt persze nem is olyan könnyű megvalósítani. Nyilván igényli ezt a letisztult formák kialakításán túl a kertbe telepített növények gondos kiválasztását is.

Egy modern kert esetében nem kell attól tartani, hogy a kert stílusába nem illeszkedő elemekkel fogja megterhelni a kertet. Nyilván érdemes elkerülnie a véletlenül, ötletszerűen összerakott kertkialakítást, viszont nem kell attól tartania, hogy egy-egy megvalósított ötlet felborítaná a kert modern megjelenésének kényes egyensúlyát.

A markáns kerttulajdonos nyilván azt szeretné, hogy a neki elkészült kert minél inkább tükrözze a személyiségét. Ez azonban nem biztos, hogy minden esetben maradéktalanul megoldható. Ugyanis a személyiséget kifejező stíluselemek mellett gyakorlati és praktikus szempontokat is figyelembe kell venni a kert kialakításánál.

A kert tervezésekor az egyik legfontosabb feladat, hogy összehangolja az esztétikai, ízlésbeli és gyakorlati szempontokat. Ezen belül azonban nem kell mereven ragaszkodni az alapelvekhez. A modern nagyvárosi élet úgysem a szabályok és hagyományok tiszteletéről, sokkal inkább a modernség letisztult praktikumáról szól. Ebben pedig helye lehet annak, amit a kert tulajdonosa igazán szeretne megvalósítani. Esetünkben igaz lehet az, hogy a cél szentesíti az eszközt.

A kert kialakításakor nem érdemes korlátozni a gondolatok felvetését, kipróbálását, bátran lehet kísérletezni. Ezeknél a kísérleteknél talán csak egyetlen olyan szempont van, amit maradéktalanul be kell tartani, mégpedig az egyetlen dolog a kert nagysága. Nem meglepő ugyanis az, hogy a nagyvárosi élet egyik legfontosabb szabályozó eleme a szűkösen rendelkezésre álló hely, amihez bizony alkalmazkodni kell. Éppen ezért a hellyel való gazdálkodásban mutatkozhat meg talán a legjobban a kerttervező ötletessége és leleményessége.

A szemet gyönyörködtető látvány szigorúan a megadott telekhatárok között kell kialakítani, szemben a vidéki területekkel, ahol bizony sokszor jóval nagyobb területtel lehet gazdálkodni a kert kialakításakor is.

A modern nagyvárosok külvárosaiban kialakított kertes házaknál olyan szűkre szabott lehet a hely, hogy már attól is a kertben érezheti magát a kertvárosi ház boldog tulajdonosa, ha kinéz nappalija ablakán a kertbe. Ilyenkor még talán tágasabbnak is érzékeli a teret, mert amint kilép a teraszra, azonnal szembesül a hely szűkösségével.

Melyek a modern kert legfontosabb jellemzői?

Ha zsebkendő nagyságú területen tökéleteset szeretne alkotni, akkor könnyen lehet, hogy csalódás fogja érni. Ilyen szűkös helyen a tökéletességre törekvés legfontosabb eleme a hellyel való takarékos bánásmód lehet. A letisztult, egyenes vonalak használata persze kedvez a gazdaságos térkihasználásnak is.

A nagyvárosi élet könyörtelen tempójából egy zsebkendőnyi nagyságú területen kell tudni jól kikapcsolni. A helyszűkéből a pihenés és kikapcsolódás bőséges lehetőségét kell megalkotni.

Válaszfalak alkalmazása a különböző területek között

Bármilyen szűk is a hely, a különböző tereket el kell választani egymástól egy szűkös, nagyvárosi modern kertben is. Ez az elválasztás persze nem feltétlenül kerítést, lugast, sövényt vagy valamilyen más fizikai határolót jelent, hanem adott esetben talán csak egy képzeletbeli vonalat az elkülönülő módon kialakított térrészek között.

Konkrét térelválasztó elemek alkalmazásának is funkciója lehet azonban, mert az ezek mögött nem látható másik kertrész mindig felkeltheti az ember kíváncsiságát, hogy vajon mi is lehet a kialakított válaszfal mögött.

Gyakori megoldás az előkert és a kert hátsó részének elválasztása valamilyen, a teret elkülönítő megoldással. Válaszfalak helyett bármilyen más, természetes megoldást választhat elválasztó, határoló elemként a különböző térrészek között.

Milyen növények legyenek a kertben?

A szűkösen rendelkezésre álló szabadidő rövidsége miatt mindenképp a kevés gondozást igénylő növényeknek van nagy keletje egy modern kertben.

A kellő gonddal kiválasztott örökzöld bokrok, az évelő és díszfüvek együttese a hosszú nyár alatt élettelivé és mozgalmassá teszi a kertet, és minimális elfoglaltsággal jár a kert gondozása is.

Út a kertben

A modern nagyvárosi élet alapvető építőanyaga a beton. A beton pedig a térkő gyártás alapanyaga. A betonból készült térkövek változatos szín és formavilágban állnak rendelkezésre a különböző térkő gyártók kínálatában. A gyalogos forgalomra használt 4 cm vastag kerti lapok mellett a jóval kisebb felületű, 6 cm vastagságú térkövek is adják a lehetőségét a kerti gyalogjárók és garázsbejárók megépítésének. A 6 cm vastag térkövek már tökéletesen alkalmasak személykocsi közlekedésre alkalmas utak építésére is.

Persze a hely szűkössége adja magát abban is, hogy a garázs bejárata közvetlenül az utcáról nyílik, ezért nincs is igazán szükség kerti út építésére a kocsival való behajtáshoz. A garázs előtt elegendő mindössze annyi hely, ahol éppen meg tud állni az autójával a szabadban. Ha viszont tényleg annyi hely sincs, hogy egy autó elférjen még a garázs és a telekhatár között, akkor az utcáról egyből a garázsába állhat be az autójával. Ennek is van praktikuma, mert ilyenkor még a garázsbejáró út sem vesz el helyet az amúgy szűkösen rendelkezésre álló helyből.

Pihenő a kertben

Még felettébb szűkös helynél is lehet arra lehetősége, hogy a házából kilépve egy kis teraszt kialakítson. Bármilyen kicsi is ez a terasz a helyszűke miatt, annyi hely azért biztos van, hogy egy kis asztalkát és néhány széket ki tudjon tenni egy-egy hosszabb-rövidebb esti beszélgetéshez.

Ha pedig azért kicsit nagyobb hely van a kertben, akkor a kerti pihenőt a kert egy kisebb, eldugott helyén is kialakíthatja. Ha magas kerítés választja el a szomszédoktól, akkor még az intimitás is biztosított ezen az eldugott kis kerti zugban.

Egy kerti padot is kialakíthat a kert mélyébe vezető kerti út mentén. Ha a pihenőhelyet kiemelt vagy a talaj szintjében lévő virágágyás vagy ágyások veszik körül, akkor pedig nemcsak a beszélgetés tartalma és meghittsége, hanem a megjelenő látvány is meg fogja alapozni a beszélgetés hangulatát.