Amikor elhatározza, hogy térkő burkolatot épít a kertjébe, akkor még talán nem is gondol arra, hogy térkő vagy inkább járdalap burkolat lenne a jobb. De vajon mi a különbség a térkő és a járdalap burkolat között?

Alapvető különbség nincs a két burkolat között. Mindkét burkolat betonból készül, és kültéri burkolatként tökéletesen fagyálló a térkőből és a járdalapokból elkészült burkolat is. A kopásállóság szempontjából sem lehet megkülönböztetni a két burkolatot.

térkő vagy járdalap

Semmelrock kerti lapokból készült burkolat szürke színben. Tetszik Önnek?

A térkövek azonban kisebb felületű burkolóelemek, mint a járdalapok. A járdalapok a 40×40 centiméteres, vagy ennél nagyobb felületű burkolólapok, míg a térkövek azok az ennél kisebb felületű burkoló elemek.

Érzékelhető különbség van még a burkolatok vastagságában is.

  • A térkövek zöme 6 centiméteres vastagsággal készül. Ezek tökéletesen alkalmasak a személyautós forgalomra készülő burkolatok, például kocsibeálló utak burkolására is. Gyártanak 8 és 10 centiméter vastag térköveket is a teherautós forgalomra szánt felületek burkolására. Emellett ma már a térkövek kifejezetten nagy árérzékenysége életre hívta a 5 centiméter vastag térkövek gyártását is, mert ezeknek az ára érezhetően alacsonyabb lehet, mint a 6 centiméter vastag térköveké.
  • A 40×40 centiméteres vagy ennél nagyobb méretű járdalapok azonban elsősorban 5 illetve 4 centiméteres vastagságban készülnek. Ezek a járólapok gyalogos forgalomra használatos burkolatok készítésére alkalmasak.

Készülnek emellett még 40×40 centiméteres, vagy ennél nagyobb illetve kisebb méretben is többségében 4 centiméter vastag kerti lapok kerti burkolatként. Ezek is gyalogos forgalomra használatos burkolatok készítéséhez használhatók. Némelyik lap kifejezetten nagy méretben, akár 80×60 centiméteres nagyságban is készül.

Mikor érdemes járólapot választani a burkoláshoz?

leier classic line burkolat

Leier Classic Line finomszemcsés burkolat járda, kerti pihenőhely burkolására

A nagyobb méretű burkolólapok jobban nagyítják a teret. A nagy méretű lapok teret nagyobbító hatása azonban csak távolról érvényesül igazán. Egy hosszú járda burkolására ezért tökéletesen alkalmasak a 40×40-es vagy 50×50 centiméteres járdalapok. 8-10 méteres távlatban már érvényesül a nagyméretű járdalapok teret nagyobbító hatása. 2-4 méteres távolságban azonban erre nem számíthatunk.

leier solido burkolat

Leier Solido burkolat gépkocsi forgalomhoz. Jól fogja bírni a terhelést, ha jól építi meg Solido burkolatát

Praktikus szempontokat is érdemes azonban figyelembe venni a burkolatok készítésekor. A legfontosabb praktikus szempont a térkő burkolatoknál a burkolat teherbírása. Eszerint pedig a 4 és 5 centiméter vastag burkolatok már tökéletesen alkalmasak gyalogos forgalomra használt burkolatok készítésére. Autós forgalomhoz azonban legalább 6 cm vastag burkolatra van szükség. Ezért ha gépkocsi forgalomra fogja használni a burkolatot, akkor ehhez mindenképp valamilyen térkő burkolatban érdemes gondolkodnia, és ne akarjon nagyméretű járdalap burkolatot építeni a garázsbejárójához.

Mikor jobb a térkő burkolat?

Az előző bekezdésben is említetten, autós közlekedéshez mindenképp térkő burkolatot érdemes lerakni.

Kis méretű kertekben is érdemesebb a kisebb méretű térkövekben gondolkodni, mert a nagy méretű lapok hatása egyszerűen nem fog érvényesülni. Kis kerteknél még arra is érdemes odafigyelni, hogy a kisebb méretű, például 20×10 centiméteres térköveket is keresztbe futtatva, a menetirányra merőleges hosszabb oldalukkal rakja le a járda burkolásakor.

A burkolat lerakásánál a legfontosabb szempont a burkolat alapjának tökéletes előkészítése, tömörítése, és az ágyazó réteg vízszintesre való lehúzása. Ez különösen a nagyméretű járdalapoknál kifejezetten fontos, mert ha nem egyenletes az ágyazóréteg elhúzása, akkor például a sarkak alatti hiányzó résznél könnyen letörhet az értékes járólap sarka.

Nem mondhatjuk azonban azt sem, hogy a térkő burkolatnál már nem ennyire fontos az ágyazóréteg egyenletes lehúzása, mert ugyan a térköveknél nem fenyeget az egyenetlenség miatti esetleges térkőtörés veszélye, viszont egyenetlen alapnál a lerakott térkő felület is egyenetlen lesz, hisz a térkövek jóval kisebb méretűek a járdalapoknál.

A járdalapok és a térkövek méretében is lehet 1-2 milliméteres eltérés az egyes lapok között. Ezért érdemes legalább fél centis vagy akár egy centiméteres fugaközöket hagyni az egyes lapok között a tökéletes lerakás érdekében. Pontos illesztésnél ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az 1-2 milliméteres eltérések miatt nem fognak elférni az egyes lapok egymás mellett. A fél centis fugaköz már alkalmas 1-2 milliméteres lapméret eltérések korrigálására.