A kerti burkolat kiválasztásánál több szempontot is mérlegelni kell. A már így is hatalmas, és egyre nagyobb kínálatban azonban alapvetően ízlés kérdése, hogy milyen burkolat lesz a kertben.

A választék hatalmas, a modern városi burkolatoktól az időtálló klasszikusokig lehet választani a további választási szempontokat is mérlegelve. Attól függően, hogy kinek mi az igazán fontos burkolat kiválasztásakor. Beszerezni szinte bármit be lehet. Attól nem kell félnie, hogy nem talál majd megfelelő burkolatot. Sokkal inkább a bőség zavarával kell majd küzdeni, mert nem fog tudni választani a sokféle lehetőség között.

Térkő kiválasztás a burkolat céljának és ízlésének függvényében

Leginkább a burkolat céljának, ízlésének és pénztárcájának a függvényében érdemes választani a számtalan lehetőség között. A döntésnél persze érdemes alaposan megfontolni a választást, hisz kertje burkolata több évtizedre készül, és nem lesz lehetősége jövőre újabb burkolatot választani, ha a most kiválasztott mégsem lesz igazán megfelelő. Kertje burkolata nem évente lecserélhető lesz.

Térkövek gazdag szín és formaválasztéka

A kerti burkolatok, anyag, szín és formaválasztéka tényleg olyan hatalmas, hogy ember legyen a talpán, aki mindent mérlegelve racionálisan dönt a választáskor.

A terméskövekből, hasított kövekből készült természetes kerti burkolatok mellett a betonból készült térkő burkolatok hatalmas választékából választhatja ki kertje burkolatát. A beton térkő burkolatok mellett használatos a klinker burkolat is. A betonnal szemben az agyagból készült klinker burkolatok legfőbb előnye a színtartóssága. Ugyanis a beton térkövek színüket színezőanyaggal kapják meg. Ez idővel kifakulhat. Az agyagból készült klinker burkolatokban azonban nincs festék. Az agyag természetes színe pedig évtizedek múlva sem fog megkopni. Az igaz, hogy nincs olyan gazdag a klinker burkolatok színválasztéka, de abban biztos lehet, hogy a kiválasztott szín tartós lesz.

A burkolatok sokasága között persze nem könnyű választani. A valóságban inkább az ízlésünknek, ismereteinknek és pénztárcánknak megfelelően választunk a burkolatok általunk ismert, a ténylegesnél jóval kisebb kínálatából.

Legyen körültekintő a választáskor, mert még ekkor sem lehet igazán biztos abban, hogy céljának és stílusának megfelelelően tud majd választani a burkolatra rendelkezésre álló összeg felhasználásakor.

Kerti burkolat használhatósága a legfontosabb praktikus szempont

térkő burkolat kiválasztása

Ismeri a térkő burkolat kiválasztásának talán legfontosabb három szempontját?

A burkolatok kinézete, stílusa, desingja mellett legalább olyan fontos használhatóságának praktikuma is, és ez bizony nincs a burkolatokra írva.

  • Használhatóság szempontjából a legfontosabb kritérium talán a burkolat megfelelő terhelhetősége. Az, hogy gyalogos, személykocsi vagy ha szükséges, akkor teherkocsi forgalomra készül a burkolat?
  • A terhelés jellege mellett a forgalom erőssége is fontos szempont. A burkolat élettartama, a használhatóság tartóssága gyalogos forgalomnál persze nem annyira meghatározó, mint a gépkocsi forgalomnál. A burkolatok terhelhetősége nemcsak a burkolat vastagságának kiválasztásánál, hanem az alap megtervezésénél és megépítésénél is meghatározó fontosságú. Itt is különösen figyelni kell a teherautós forgalomra készült burkolat alapjának az előkészítésekor, és a kiválasztott térkő vastagságának a meghatározásakor.
    • Gyalogos forgalomra vékonyabb burkolat is használható. A betonból készült burkolólapok, és térkövek közül a gyalogos forgalomra már a 4 cm vastag kerti lapok is jól használhatók.
    • Személykocsi forgalomhoz a 6 cm vastag térkő burkolatok közül érdemes választani.
    • Teherautós forgalomhoz pedig legalább 8 cm vastag beton térkő burkolatok lerakására van szükség, és ekkor a burkolat alapjának és a szegélyezésnek is megfelelő stabilitásúnak kell lenni.
      Terméskő és hasított kő burkolatok esetén más vastagságokra lesz szüksége egyes burkolatok lerakásakor.
  • Arra is figyelnie kell, hogy kültérbe mindenképp fagyálló burkolatot válasszon.

Ha megtartaná a zöld növényzetet is, és nem teljes burkolatot szeretne a kertben mégis fontos a szilárd burkolaton való járás előnye, akkor választhat gyeprácskövet a kertbe. Ha a parkolót burkolja a gyeprácskövekből, akkor a teljes felületet érdemes leburkolni a gyeprácskövekkel. Ha viszont csak a garázs bejáratához vezető út burkolására van szükség, akkor akár a két kerék nyomvonalát is elég lehet a gyeprácskövekkel lerakni. A gyeprács fő előnye a szilárd burkolat stabilitása és esős időben is biztosított sármentes járása mellett a zöldfelület megtartása. A kövek hézagai fű ültethető, és vígan nő tovább a fű a kertben. Távolról talán nem is fog látszani a fűben megbúvó beton gyeprács.

A kertben kiépített burkolat jellegét, stílusát érdemes alapvetően a ház és a környéken uralkodó megjelenéshez, stílushoz igazítani. A kertnek és a rajta található háznak harmonikus egységet kell alkotni, és ennek pedig illeszkednie kell a környék megjelenésébe. Egy nagyon egyedi, a környezetétől elütő, extravagáns megjelenéssel lehet, hogy most kifejezheti magát, de könnyen lehet, hogy 10 év múlva már Ön is máshogy gondolná majd.

  • A ház, a kerti burkolat és akár a kerítés egységes megjelenésének jegyében választhatja akár ugyanazt az anyagot is. Ekkor azonban figyeljen oda arra, hogy kerti burkolat felülete ne közvetlenül érintkezzen az épülettel. Legyen egy semleges átmeneti zóna az épület és a burkolat között.
  • Erősen díszített homlokzatnál is érdemes egyszerű, a ház megjelenését jól kiemelő burkolatot választani.
  • Az épület és a kerti burkolat kombinációja tényleg jó megoldásokat eredményezhet, azonban a kert, illetve a burkolat megtervezését érdemes megfelelő szakemberre bízni.
  • A tervezésnél a kert adottságaiból kell kiindulni, és ebből kell kialakítani a kertben megvalósítani tervezett funkciókat.

A burkolat stílusa, megjelenése, valamint használhatósága mellett a harmadik fontos szempont a rendelkezésre álló pénz. Itt pedig talán az a legfontosabb, hogy nemcsak magának a térburkolatnak az árával érdemes számolnia, hanem a burkolathoz szükséges kiegészítőkkel, szegéllyel, az alap elkészítéséhez szükséges anyagokkal, valamint a kivitelezés munkadíjával is.

  • A kivitelezésre érdemes árajánlatot is bekérni, akár 2-3 ajánlatot is. Ezeknek az ajánlatoknak az értékelésénél a legfontosabb szempont, hogy ne pusztán az ajánlatok végösszegeit hasonlítsa össze. Ugyanis az egyes ajánlatok eltérő szerkezetűek lehetnek, és még akár ugyanaz a munkafolyamat is egész más minőséget jelenthet az egyik, mint a másik térkövesnél. Az ár mellett az elvégzett munka minősége, és az elkészülő burkolat tartóssága is legalább olyan fontos. Hisz a burkolat 3, 4 vagy akár 5 évtizedre is készül. Nem mindegy, hogy hogyan fog kinézni 20-30 év múlva a burkolat.
  • Hacsak nem saját maga szeretné elkészíteni majd a burkolatot. Ez is jó megoldás lehet akkor, ha nem az első burkolatát szeretné megépíteni a kertjébe. Az első burkolatnál ugyanis általában mindenki megfizeti a tanulópénzt, és ezt leginkább az elkészült burkolat szépsége, megjelenése és használhatósága bánja.

Leginkább ezt a három tényezőt (burkolat stílusa, megjelenése; használhatósága; rendelkezésre álló pénz) érdemes mérlegelni a választás során. Érdemes alaposan megfontolni a döntést. Nem kell sietni. Érdemes rászánni az időt a tájékozódásra. A különféle burkolatok között érdemes alaposan körülnézni.

Fontos szempont az is, hogy amikor burkolatot választ, akkor ne csak 1-1 térkövet nézzen meg, hanem nagyobb felületen is lássa a lerakott burkolatot. Egészen más lehet a hatása 1-1 térkőnek, mint a nagyobb felületen lerakott burkolatnak.

  • 1-1 mintakő alapján nem biztos, hogy sikerül elképzelni, hogyan fog festeni majd a lerakott burkolat felülete.
  • Érdemes a ténylegesen lerakott burkolatok látványa alapján választani.