A japánkert talán legfontosabb eleme a víz, amely lehet egy kis tó, egy medence, kis kerti patak, egy vízesés vagy éppen egy szökőkút. Bármi, ami a vízzel kapcsolatos. Ez nem véletlen, hisz Japán szigetország. Minden oldaláról víz veszi körül, és ezért az országnak bőséges esőben, csapadékban van része.

japánkert építés

A természet békéje és csendje mellett talán a víz a japánkert legfontosabb eleme

A bőségesen hulló víz mellett ugyanilyen fontos eleme a japánkertnek a természet békéje, csendje, nyugalma. A természet békéjét sugalló mini japánkertben minden kicsiben jelenik meg, és kifejez valamit a természet nagyságából.

  • Egy fa sugallhat, kifejezhet egy egész erdőt.
  • Egy kő, vagy egy sziklatömb szimbolizálhat egy egész hegyet.
  • Ugyanígy bármilyen kis medence kifejezheti egy nagy tó élővilágát.

A vízzel gazdagon ellátott japánkertben természetesen bőségesen megtalálhatók a különféle kúszónövények, a fák, a zöldellő növényvilág.

A mini japánkert kis helyen is elfér

A japánkerthez nem kell nagy terület. Akár egy 10 m2-es belső terasz vagy kis udvar is elég lehet ahhoz, hogy mini japánkertet csináljon. A japánkertek a kialakításához a természetes tájból merítik az ihletet. A központi elem a víz. A vízzel összhangban a növények és a természetes anyagok egyszerű elveken nyugvó elrendezése a harmónia és a nyugalom légkörét teremti meg. A természet természetes nyugalmát, csendjét, harmóniáját.

Egy kellő átgondoltsággal kialakított japánkert egész évben békét és nyugalmat áraszt, és a kialakítása után „mindössze” annyi lesz a feladata, hogy gondozza a kertet, gyomláljon és nyírja formára a növényeket. A kert kialakításához vegyítse bátran hazai növényeinket a Japánban honos ázsiai fafajokkal.

Központi elem a víz

Minden japánkert központi eleme a víz, amely bármi lehet. Például lehet egy kis tó, egy medence, egy kis vízesés, vagy akár egy terméskövek között csordogáló patak. Lehet egy szökőkút, egy kis csogobó, vagy akár egy kis tavacska is betelepített halakkal. Egy a lényeg. Teljesen tiszta legyen a víz. Így lesz képes ugyanis árasztani a természet békéjét, nyugalmát.

A japánkert tájjellegét a kertben található kövek, sziklák adják meg. A kert hátterében álló kövek legyenek nagyok, akár valóságos sziklák is. Akármilyen kicsi, mini a japánkert a kövek sziklatömböket, szirteket, hegyormokat fejeznek ki, hoznak közel a kertbe.

A legjobb az, ha a kövek között áttetsző tisztaságú víz csordogál, és esik alá a mederben. Ahogy azonban a szirteket és sziklatömböket is lehet imitálni jóval kisebb kövekkel, ugyanígy a víz lágy hullámzását is imitálhatja például gyöngykavicsok lágyan hullámzó, íves vonalaival.

A természet összhangja fákkal, kúszónövényekkel

A vízzel gazdagon ellátott sziklás, köves táj zöldellő fák, burjánzó kúszónövények kedvelt élőhelye. A japánkertben pedig gazgadon meg is mutatkozik víz természetet éltető összhangja. Minél kisebb a kertje annál fontosabb a fák és a növényzet kiválasztása.

Válasszon a zöld minden árnyalatában pompázó, érdekes levelű növényeket. Legyenek túlsúlyban a fák, a bokrok és a kúszónövények. Virágos növényeket csak a kert hangsúlyos részeire ültessen.

Terasz helyett

A nyugati kultúrában jól ismert terasz nem fér bele az ősi keleti kultúrkör hagyományvilágába. Mi lenne azonban akkor, ha a keleti jelleg dominálna, és egy nádból készített, kis teaházat is készítene a kertbe?

  • Összhangban a tájjal, összhangban a kerttel.

A teaházban pihenve békésen személheti a kert csendjét, nyugalmát, békéjét.

Japán kertje hangulatával és növényvilágával összhangban a bambuszból vagy fából készült egyszerű kerti bútorok harmoninálnak a legjobban.

Kanyargós japánkerti utak

A természet nem modern, nem szabályos, nem egyenes. Nem vonal mentén, hanem ívek, hullámok mentén szerveződik. Éppen ezért a japánkertet is a kanyargós utak és a cikkcakkban haladó ösvények szelik át, és kötik össze a kert legszebb helyeit.

semmelrock shade kerti tipegő

Semmelrock Shade kerti tipegő mészkőfehér színben. Vagy talán kékesszürkében jobban tetszene?

A kerti utak nem összefüggő burkolatok, hanem lépőkövek, járókövek sorozata. Ezért a lépőkövek lerakásánál a lépéstávolságot vegye figyelembe. Az a fontos, hogy kényelmesen sétálhasson a kertben. A köveket a kisebb és nagyobb kövek váltakozva rakja le egymás után.

  • Egy-egy nagyobb lépőkő, akár ideiglenes pihenőhely is lehet japánkertje 1-1 érdekesebb, látványos helyénél.

A lerakott lépőkövek álljanak stabilan, és esős időben se csússzanak. A természet szépségét a természetes kövek sokkal jobba kifejezik a műköveknél, ezért nem is kérdés a választás. Már csak stabilan le kell raknia őket a kertben, mégpedig olyan távolságra egymástól, hogy kényelmesen sétálhasson rajtuk.

Képzelje el, hogy kertjében a természet nyugalma, csendje és békéje honol. Bármilyen rohanós nap után megnyugvást talál, és békére lel a kertjében sétálva. Vagy éppen a teraszra kiülve, vagy akár csak az ablakon is kinézve.