Ha nagy a szintkülönbség a kertben, és a kert lejtését csökkenteni szeretné, akkor támfalat érdemes építeni a mögötte lévő föld megtartására. A földet megtartó fal gabion támfal is lehet.

bradstone madoc támfal

Bradstone Madoc támfal a talaj megtartására

A támfal megtartja a mögötte lévő földet, és ezzel a lejtős kertet vízszintes, vagy vízszinteshez közelítő felszínű területekre alakíthatja át. Ennek az egyik legfőbb előnye az lehet, hogy esőzéskor a lefelé folyó esővíz nem fogja lehordani a mélyen fekvő területre a termőtalajt.

Talán azt is gondolhatná, hogy az lezúduló zivatar elvégzi Ön helyett a talaj kiegyenlítését, és akkor hajrá, had menjen. Ez azonban adott esetben bizony fájdalmas siker lehet. Ugyanis a lepusztított, lehordott, korábban magasan fekvő felület éppen a legértékesebb felső termő rétegét veszítené el ezzel, míg a mélyen fekvő területre pedig összegyűlik, felhalmozódik a termőtalaj. Ez pedig azt jelentené, hogy a szintkülönbség kiegyenlítése mellett semmi jó nem történik ilyen esetben a kertben egy kiadós zivatar idején.

Ezzel szemben egy támfallal, vagy akár támfalakkal tagolt, és ezzel vízszintesre alakított kertben az esővíz nem fut le a mélyen fekvő területre, hanem egyenletesen leszivárog a talajba, és nem okozza a termőréteg erózióját.

gabion támfal

Gabion támfal a lejtős kertben

A talajt megtartó támfalat nemcsak terméskőből vagy rézsűkövekből építheti meg, hanem gabionból is. Azonban mi is az a gabion?

A gabion olyan fémrácsokból álló alkalmatosság (szabad fordításban kosár), amelynél a fémrácsot jó nehéz kövekkel megtöltve olyan támfalat tud a termőréteg,és a mögötte lévő talaj megtartására kiépíteni, amely megtartja a mögötte lévő talaj súlyát. A gabion tehát egy hegesztéssel vagy pedig az acélszálak fonásával kialakított, fémrácsokból álló fal, ami kővel feltöltve stabilan álló falként funkcionál a telepítésének helyén.

A gabion betonacélból hegesztéssel összefogatott, majd tűzihorganyzással kezelt rácsai közül a megfelelő erősségűt kiválasztva, stabil falat alakíthat ki a kertben a gabion telepítése, majd kövekkel való feltöltése után. A hegesztés helyett az acélszálak fonásával is készülhet a köveket megtartó gabion fal.

bradstone milldale támfal

Bradstone Milldale támfal térkövezett úttal

Nem ritka az sem, amikor a gabion fal tövében térkövezett út vezet, vagy például a ház körül épített térkő burkolatú járdát védi a gabion.

A gabion persze nemcsak támfal lehet a kertben, vagy a ház körül, hanem például virágágyás megtartására is használható. Emellett pedig kővel feltöltött kerítés vagy elválasztó fal is készülhet belőle a kertben.

A gabion egyik fő előnye a beton vagy terméskőből épült fallal szemben a rugalmassága.

A gabion támfal építéshez szükséges tartóoszlopokat, a fal szükséges vastagságát biztosító távolságtartó vasakat és magát a rácsokat a barkácsáruházakban meg tudja vásárolni. A feltöltéshez szükséges köveket pedig a legközelebbi kőbányából tudja a legolcsóbban beszerezni.

A gabion fal szélességét attól függően tudja meghatározni, hogy milyen terhelést kaphat, és milyen magasságban kell megépíteni. Minél magasabbnak kell lenni a falnak, és minél nagyobb terhelést kaphat, annál stabilabb és szélesebb falra lesz szüksége.

A gabion támfal alját kőzúzalékkal és murvával tömöríteni és egyenlíteni kell, és erre az elegyenlített alapra rakhatja a drótketrec alját, amihez rögzíti a két oldalfalat. A fal megfelelő távtartásához fél méterenként érdemes egy-egy távtartót behelyezni.

Ezután következhet a tartóoszlopok felállítása. Ezek a tartóoszlopok a fém ketrecben lesznek felállítva, de a stabilitásukat a beton alapjuk biztosítja majd. Vagyis a fémoszlopok talpát zsaluzott betonalapba kell ágyazni. A betonalap megkötése után lehet feltölteni kövekkel a fémketrecet.

Ha többszínű követ használ a fémkosár feltöltéséhez, akkor a különböző színű köveket egyenletes rétegvastagságban töltse fel a gabion falban.