Kültéri burkolat legyen fagyálló. A kültéri burkolásra használt lapok legfontosabb tulajdonsága a fagyállóság, mert enélkül télen a burkolat a 20-30 fagyási-olvadási cikluson keresztül szinte biztos, hogy használhatatlanná válna.

  • kültéri burkolat

    Kültéri burkolatnál az egyik legfontosabb szempont, hogy a lapok fagyállók legyenek

    Vízelvezető burkolatnál a burkolatba beszivárgó csapadék megfelelő elvezetését biztosító alap nélkül a burkolat felfagyna, egyenetlenné válna.
  • A fagyot nem bíró lapok pedig egyszerűen eltörnének, megrepednének az éjszakai, hajnali fagyokban. A nappali olvadáskor a lapok pórusaiba beszivárgó olvadó hólé egyszerűen szétfeszítené a lapokat. Persze nem mindegyiket, csak éppen eleget ahhoz, hogy ronda látványt nyújtson a frissen elkészült burkolat is. Éppen ezért kültérre olyan burkolatot érdemes választani, amelyiknek minimális a vízfelvétele.

Mi legyen a kültéri burkolat?

A fagyálló kültéri burkolatoknak minimális a vízfelvétele, ezért ezek jól bírják a fagyot.

semmelrock kerti burkolat

Szürke-antracit kerti burkolat a Semmelrocktól

Gyalogos forgalomra szánt terasz, pihenő vagy kerti járda burkolatoknál a burkolat anyagaként választhatja a természetes köveket, a betonból készült 4 cm vastagságú kerti lapokat, vagy az ugyanígy minimális vízfelvételű greslapokat is, amelyek agyag és homok magas hőfokon kiégetett keverékéből készül.

  • Milyen színvilág tetszik Önnek? Az exkluzív szürke-antracit helyett inkább a homoksárga vagy a barna szín nagyobb összhangban lenne otthona stílusával?
Semmelrock Suprema kombi burkolat

Semmelrock Suprema burkolata a személyautós forgalmat is jól bírja. A szürkésbarna burkolat helyett inkább a sárgásbarnát választaná? Vagy a mészkőfehéret?

A kerti burkolat nagyobb terhelésénél már vastagabb burkolólapokat kell használnia.

  • Személyautós forgalomra készülő kocsibejáró vagy parkolóhely burkolásánál a 6 cm vastag térkövek stabil, hosszú életű burkolat lerakását biztosítják.
  • Teherautós forgalomnál pedig már 8-10 cm vastag burkolatra van szükség a megfelelő terherbírás érdekében. Persze nagyobb terhelésnél nemcsak a burkolólapoknak kell teherbíróbbnak lenni, hanem a burkolat alapjának is stabilabbnak kell lenni.

A régen divatos kis formátumú burkolólapok helyett a modern megjelenésű kerti lapok és greslapok nemcsak megjelenésükben modern vonalvezetésűek, hanem méretükben is egyre nagyobbak.
A kültérre gyártott kerti lapok 60×60 vagy 80×80 centiméteresek. Ezek a nagyobb méretű lapok nemcsak modernebb megjelenésűek, nanem még gyorsabban is halad a burkolás.

Az általános méretek mellett természetesen a 20×120-as, 40×120-as és 60×120-as lapok is gyakran használatosak burkolásnál. Ezek mellett pedig még a 40×80-as méretű kerti lapok is keresett méretek a modern kültéri burkolatok kialakítása során.

A gépkocsi forgalomra készülő burkolatok térkövei ezeknél a nagy lapméreteknél jóval kisebb méretűek. A lapok méretének csökkenése persze a növekvő terhelésnek is a függvénye. 120 cm-es lapok nem alkalmasak arra, hogy nagy terhelésű, teherautós forgalomnál használják a lapot burkolásra. Még akkor sem lenne ez célszerű, ha a lap vastagságát megnövelnék a szükséges 6 vagy 8 cm-es vastagságra.

A nagyobb méretű lapok a burkolat alapjának nem megfelelő tömörítése miatt könnyebben eltörnének. Másrészt pedig a 120 cm-es lapok kétszeres vastagságban már kétszer olyan nehezek is, ezért a mozgatásuk és burkoláskori lerakásuk is problémás lehetne.

Burkolólapok lerakása

Nagy keresletük miatt a fagyálló kültéri burkolólapokat hatalmas felület-, szín és formaválasztékban árusítják. Méretük is sokféle. Ahogy korábban is olvashatta, az utóbbi években egyre keresettebbek a nagyobb méretek.

Általánosságban is el lehet mondani azt, hogy a burkoláskor minél nagyobb méretű a burkolólap, a súlyánál fogva annál jobban beágyazódik a burkolat szakszerűen elkészített alapjába. Persze a nagyobb méretek miatt a mozgatása is nehezebb, és emiatt nehezebb is vele dolgozni.

Minél nagyobbak a burkolásra használt lapok, annál fontosabb a burkolat alapjának egyenletes tömörítése, mert az alap nem megfelelő, nem egyenletes tömörítésekor a nagyméretű lapok egyrészt billegnének, másrészt pedig – éppen a billegésük, és rossz felfekvésük miatt – könnyebben el is törhetnének.

A burkolat elkészítése előtt érdemes tervet készíteni. A burkolat helyének meghatározása után érdemes kiválasztani a burkoláshoz használt lapot, és ez alapján már ki lehet számítani a burkoláshoz szükséges mennyiséget.

Meg kell határozni azt is, hogy vízzáró vagy vízáteresztő burkolatot épít majd. Természetes kőburkolatoknál és greslapoknál érdemesebb vízzáró burkolatot kialakítania, és ekkor a burkolatra hulló csapadék felszíni elvezetéséről gondoskodni a burkolat megfelelő lejtésével.

Térkő burkolatnál vízáteresztő burkolatot is kialakíthat, mert a 6 cm vastag térkövek jól bírják a terhelést és a téli fagyás, olvadást is. Ilyenkor azonban olyan vastag és stabil alapot kell kialakítani a kültéri térkő burkolathoz, amely télen is biztosítja majd a burkolat alapjába beszivárgó csapadék akadálytalan elvezetését. Ez pedig mindenképp a csapadékelvezetésre alkalmas kellő vastagságú alapréteg, teherhordó réteg kialakítását jelenti. Ebben a cikkben a vízzáró és felszíni vízelvezetést alkalmazó bukrolat kialakítását mutatjuk be.

Amikor a terasz, kerti pihenőhely vagy járda magasságát határozza meg, akkor a burkoláshoz kiválasztott lapok vastagságát és a lapok stabil rögzítéséhez szükséges habarcs réteget is vegye figyelembe. A házzal egybeépített burkolatoknál, például a terasz burkolásánál az átnedvesedés elkerülésére a kültéri burkolat szintjének legalább 15 cm-rel a házfalban lévő vízzáró réteg alatt kell lennie.

Kültéri burkolat alapjának kialakítása

A burkolat alapjának kialakítása a burkolat helyének kijelölésével és előkészítésével kezdődik.

A hely kijelölése után a gyepet távolítsa el a burkolat helyéről, nyomvonaláról. Autós forgalomra szánt burkolatnál a gyep után a felesleges termőréteget is el kell távolítani a tükörből. Személyautós forgalomnál legalább 30 cm-es mélységben érdemes eltávolítani a termőréteget.

Ha laza a föld, akkor ebbe a földbe bele kell döngölni a kőzúzalékot, hogy elég szilárd legyen az alap, a burkolat teherhordó rétege.

  • Gyalogos forgalomnál a tömörített kőzúzalékra, mint teherhordó rétegre elég lesz 5 cm vastagságban kvarchomokot szórni ágyazó rétegként.
  • Nagyobb terhelésnek kitett kerti utakon, például azon az úton, ahol talicskát is fog tolni majd, mélyebb és stabilabb teherhordó rétegre lesz szüksége. Ez azt jelenti, hogy vastagabb legyen a kőzuzalékból kialakított teherhordó réteg, legalább 10 cm. Vagy pedig a durvább kőzúzalékből álló alaprétegre egy apróbb szemcsés kőzúzalék réteget érdemes még felvinni. Ágyazórétegként pedig a kvarchomok helyett már érdemesebb a lapokat habarccsal stabilabban rögzíteni.
  • Személyautós forgalomnál a kocsibejáró út kőzúzalékból kialakított alaprétege legalább 20 cm vastag legyen. Lehet azonban ennél vastagabb, akár 30 cm-es is. Ennek a teherhordó rétegnek a ledöngölése után kerülhet rá habarccsal való rögzítéssel a burkolat. Előbb azonban, a teherhordó réteg ledöntölése után ki kell jelölni pontosan a burkolat helyét, és le kell rakni szegélykövekből a burkolat szegélyét. Személyautós forgalomnál a szegélyköveket érdemes betonágyba fektetni, mert ekkor lesz képes a szegély stabilan megtartani a burkolat szélén lévő térköveket is a burkolat eredeti helyén. Stabilan kialakított burkolatszegély nélkül a személyautó kerekei a szélső térköveket, különösen kanyarodáskor, kimozdíthatják majd eredeti helyükről. Még a burkolókövek habarcsos rögzítésénél is.

A kerti pihenő, terasz vagy kerti járda nyomvonalának pontos helyét, az alapréteg lerakása és tömörítése után pontosan jelölje ki. Erre azért van szükség, mert személyautós forgalomnál a teherhordó alapréteg legalább 20-30 cm-rel legyen szélesebb, mint maga a burkolat. A burkolat szegélyének a stabil kialakításához kell ez a plusz 20-30 cm.

A burkolat pontos helyét facövekekre kifeszített zsinegekkel jelölje ki. A kerti járda, kerti út megfelelő esésének biztosításához kalapácsra, facövekekre, mérőszalagra, vízmértékre, egy deszkára és egy kisebb fahasábra lesz szüksége.

  • Ha például másfél méterenként 2,5 cm lejtést szeretne elérni az útnál, akkor a szintkülönbséget képező fahasábnak 2,5 cm magasnak, a deszkának pedig legalább másfél méteresnek kell lennie.
  • A burkolásra kiválasztott burkolólapok vastagságát számításba véve a kalapáccsal verjen be egy cöveket a burkolat legmagasabb pontján, majd ettől mérjen le másfél métert, és verjen be még egy cöveket a burkolat szintjének meghatározásához. Ez utóbbi tetejére tegye rá a 2,5 centis fahasábot, majd fektesse le deszkát, hogy az az egyik cölöptől a másikig érjen, és állítsa be vízmértékbe.
  • Ha a burkolat legmagasabb pontja fixen be van már állítva, akkor az alacsonyabban lévő részt verje lentebb, vagy emelje magasabbra, ahogy éppen szükséges. A berakott 2,5 cm biztosítani fogja a burkolat megfelelő esesét, a burkolatra eső csapadék felszíni elvezetéséhez.
  • A burkolat lejtésének ezt a beállítását el kell végeznie a kerti út, járda teljes hosszán.
  • Ha a burkolat lejtésének biztosításával megtörént a burkolat szegélyének a kijelölése, akkor következhet a burkolat szegélyének a stabil, betonba rögzített lerakása a burkolt szintjének megfelelő megtartásával, figyelve a megfelelő lejtésre.

Burkolólapok lerakása

Természetes kőből származó kőlapokat nem érdemes homokágy tetejére lerakni. Az esővíz be fog szivárogni a burkolat alá, és kimossa a homokot, és ezzel pedig felettéb ingatag alapon állna a burkolat. Illetve a fagyásveszély is túl nagy a burkolatba befolyó csapadékvíz megfelelő elvezetésének biztosítása nélkül.

Ahhoz, hogy a kőlapok szilárdan álljanak a helyükön, a megfelelő módon ledöngölt teherhordó rétegen, tegyen alájuk 5 maltercsomót. Egyet-egyet a sarkakra és egyet pedig lap közepébe. Ezután helyezze el a kőlapot a helyére, és ütögesse a helyére fakalapáccsal. Addig, amíg a burkolólap a megfelelő magasságba kerül.

Vízzáró kültéri burkolat fugázása

A vízzáró fugázáshoz készítsen 1 rész cementből és 2-3 rész homokból álló, jól összekevert száraz keveréket. Ezt szórja be a fugákba. Nyomkodja le jól a vakolókanállal, a felesleget pedig távolítsa el. A cementes anyagot ezután nedvesítse be például szórófejes locsolóval, és mielőtt a habarcs megkötne, mélyítse ki a fugát bot vagy ceruza segítségével.

A természetes kőlapok vágására is szüksége lesz

A természetes kőlapok megfelelő méretre vágásához széles pengéjű hidegvágóra és egy megfelelő méretű kalapácsra lesz szüksége. A vágáshoz fektesse a vágandó kőlapot az előkészített homokágyásra, nehogy az ütésre eltörjön a lap. Vágjon v alakú hornyot a kőlapba ott, ahol el szeretné hasítani. Majd fordítsa meg a kőlapot, és a bejelölést csinálja meg a másik oldalon is.

Ezután a hidegvágót tegye a kimélyített horonyba, és a kalapáccsal üssön rá egy nagyot. A kétoldali horony megfelelő kialakításánál és megfelelő ütésnél a kőnek a horony mentén el kell törnie, éppen a szükséges méretben.